Wykonanie
Moje ukochane grzanki z
figą. Jak tylko pojawiają się
świeże figi to od razu przygotowuje te grzanki, jem je aż mi się znudzą.
Ser kozi wspaniale komponuje się ze
słodyczą figi a
rukola dodaje nieco pikanterii. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia smaków. Jak dla mnie jest idealne.
Ser kozi znalazłam w Lidlu, zresztą
figi też. Na moim osiedlu w warzywniakach niestety nie dostałam ani fig, ani
sera. No to zajadamy ze smakiem.Zapraszam :-)Składniki:-
bagietki (2 duże)-
ser kozi (opakowanie 200g)-
świeże figi (4 sztuki)- opakowanie
rukoli-
czosnek-
oliwa- świeżo zmielony
pieprzWykonanie:
Figi kroimy w plastry,
ser kozi także. Ząbek
czosnku obieramy a
bagietkę kroimy na kromki.
Oliwę przelewamy do miseczki, przyda się także pędzelek silikonowy. Każdą
bagietkę smarujemy lekko
oliwą z dwóch stron i nacieramy
czosnkiem. Układamy na patelni grillowej i rumienimy. Następnie przekładamy na talerz, układamy
rukolę (ja lubię jej dużo), plastry
sera i plasterki
figi. Posypujemy delikatnie świeżo zmielonym
pieprzem. Na wierzchu możemy jeszcze ułożyć listki
rukoli.