Wykonanie
Carpaccio z bresaoli z
suszonymi pomidorami,
pieczarkami konfitowanymi w
oliwie z oliwek,
rukolą i
parmezanemDzisiaj pomysł na danie, które zachwyca, a przy tym jest tak proste w przygotowaniu, że KAŻDY z nim sobie poradzi. Propozycja idealna dla mężczyzn, którzy chcą zrobić wrażenie na swojej wybrance. Można je przygotować wcześniej, a ono spokojnie
doczeka w dobrej formie na swoją kolej. Doskonale komponuje się z prawie każdym czerwonym
wytrawnym winem.Bresaola to długo dojrzewająca
wołowina (do kupienia w większości sklepów w cieniutkich plastrach). W smaku wykwintna, lekko orzechowa, doskonale komponuje się z
rukolą. Ciekawym elementem dania są konfitowane, czyli gotowane w
oliwie z oliwek pieczarki, uwierzcie są wspaniałe.
Suszone pomidory, lekko słodkie, lekko kwaśne, razem z
parmezanem cudownie dopełniają kompozycję smaków. Naprawdę znakomite!
Na 2 porcje przygotuj:14 cienkich plasterków bresaoli2 garści
rukoli4
pieczarki4 połówki
suszonych pomidorów z
oleju10 piórek
parmezanu1 garść drobno startego
parmezanu1 ząbek
czosnku1 dużą łyżkę
octu balsamicznegoświeżo mielony
pieprz1/2 szklanki
oliwy z oliwekświeżą
bagietkęZacznij od przygotowania
pieczarek. Potnij je na 3 mm plasterki.
Czosnek obierz z łupinki, rozgnieć nożem i bardzo drobniutko posiekaj. Konfitownie to długie gotowanie w tłuszczu, Francuzi przyrządzają tak kacze udka. Konfitowanie
pieczarek to dużo prostsza i szybsza sprawa. Na patelnię wlej
oliwę z oliwek i rozgrzej ją na średnim ogniu, pamiętaj aby to była
oliwa wysokiej jakości. Dodaj
czosnek i
pieczarki, które od razu wchłoną dużą część tłuszczu (tak ma być). Oprósz
pieczarki pieprzem, polej
octem balsamicznym i posyp
parmezanem. Gotuj tak
pieczarki przez 15 minut, mieszając co 2 minuty. Po tym czasie powinny być delikatnie złote. Wyjmij je z tłuszczu na talerzyk i zostaw do ostygnięcia. Na zdjęciach
pieczarki na początku i na końcu konfitowania.
Rukolę umyj, odcedź
wodę, dokładnie osusz (suszarką do
sałaty, lub ręcznikiem papierowym) to bardzo ważne, żeby nie było na niej
wody.
Suszone pomidory wyjmij z
oliwy i potnij na 2 cm paseczki. Przygotuj piórka
parmezanu obieraczką do warzyw lub nożem.Plasterki bresaoli ułóż na 2 talerzach w kształcie okręgu (po 7 plasterków), na środku połóż garść
rukoli. Na wierzchu ułóż fantazyjnie
suszone pomidory, plasterki
pieczarek i piórka
parmezanu. Całość
skrop oliwą z oliwek i
octem balsamiczny. Carpaccio najlepiej podaj ze świeżą
bagietką. Danie przed rozpoczęciem jedzenia zwieńcz świeżo mielonym
pieprzem (będzie efektownie). Gotowe, czas otworzyć
wino i zapalić świece. Smacznego!