Wykonanie
Dzisiaj u mnie wielkie sprzątanie, wiosenne oczywiście. Mycie okien i wyganianie "kotów" kurzu z każdego miejsca i zakamarków. W wazonie tulipany, wszędzie pachnie i lśni. A na obiad zrobiłam placki ziemniaczane z
serem, ostatnio widziałam podobne u Tysi, więc postanowiłam też zrobić.Moje są smazone na patelni, bo piekarnik okupuje chlebek na zakwasie a wszyscy głodni i nie chcieli czekać. Następnym razem upiekę właśnie w piekarniku.Nawet psiak się dzisiaj nie uchronił, wpadł pod prysznic na małe kąpanie. Zamierzam jeszcze dzisiaj zrobić babkę i przygotować kotlety na świąteczny obiad, mrożę je a
potem wyciągam i odgrzewam w piekarniku, nie lubię w święta stać cały czas w kuchni przy garach. Wolę iść z rodzinką na spacer i cieszyć się świątecznym dniem. Miłej soboty Wam życzę.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1,5 kg
ziemniaków- 1
cebula- 1
marchewka- 100 g
sera korycińskiego- 1 ząbek
czosnku-
sól,
pieprz- szczypta
kurkumy- kilka listków świeżej
bazyli-
olej (użyłam Rapso)-
jogurt naturalny mały- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
przyprawy tzatziki- garść posiekanego
szczypiorkuPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy posiekaną drobno
cebulę i wyciśnięty ząbek
czosnku, wsypujemy łyżeczkę
soli i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie
ziemniaki mocno odciskamy z
wody, dodajemy startą
marchew i
ser koryciński, doprawiamy
pieprzem i wsypujemy posiekaną
bazylię. Na patelnię wlewamy
olej i łyżką nakładamy
ziemniaki i formujemy niezbyt grube placki, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym
czosnkiem i przyprawą.Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przekładamy na talerze, podajemy z sosem i posypujemy
szczypiorkiem.