ßßß Cookit - przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ

PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
4 duże ziemniaki
2-3 cukinie (wybierajmy do tego dania wąskie -mają mniejsze pestki)
1 jajko
1 cebula
1duża marchew
ok.3 łyżek mąki (w zależności od uzyskanej konsystencji masy placków)
sól,pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
bazylia suszona otarta
bazylia świeża
olej do smażenia
jogurt gęsty naturalny
3 ząbki czosnku
Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o dużych oczkach, odcedzamy na sitku. Tak samo postępujemy z cukinią - z tym, że tą ścieramy ze skórką (wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą). Marchew i cebulę również. Wszystkie starte składniki łączymy razem w jednej misce. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy ( sól, pieprz, gałkę muszkatołową i bazylię). Pozostawiamy na chwilę uzyskaną masę i zabieramy się za sos.Tradycyjne placki ziemniaczane uwielbiam z kwaśną śmietaną, ale te z racji obecności delikatnego smaku cukinii wymagają czegoś lżejszego :) Do tego dania proponuję gęsty jogurt naturalny, do którego dodajemy drobno pociętą świeżą bazylię, przeciśnięte ząbki czosnku przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Sos się "przegryzie" a przez ten czas zabieramy się za smażenie naszych placków. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką ciasto na gorący tłuszcz formując placki. Smażymy je z dwóch stron aż uzyskają oczekiwany przez nas bardziej lub mniej rumiany kolor. W zależności od upodobań. Placki podaję z kleksem sosu jogurtowego na wierzchu i ozdabiam świeżą bazylią.
Smacznego!
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/06/placki-ziemniaczane-z-cukinia.html