Wykonanie
SKŁADNIKI:4 duże
ziemniaki2-3
cukinie (wybierajmy do tego dania wąskie -mają mniejsze pestki)1
jajko1
cebula1duża
marchewok.3 łyżek
mąki (w zależności od uzyskanej konsystencji masy placków)
sól,
pieprz do smaku
gałka muszkatołowabazylia suszona otarta
bazylia świeża
olej do smażenia
jogurt gęsty naturalny3 ząbki
czosnkuZiemniaki surowe ścieramy na tarce o dużych oczkach, odcedzamy na sitku. Tak samo postępujemy z
cukinią - z tym, że tą ścieramy ze skórką (wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy gorącą
wodą).
Marchew i
cebulę również. Wszystkie starte składniki łączymy razem w jednej misce. Dodajemy
jajko,
mąkę i
przyprawy (
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową i
bazylię). Pozostawiamy na chwilę uzyskaną masę i zabieramy się za sos.Tradycyjne placki ziemniaczane uwielbiam z kwaśną
śmietaną, ale te z racji obecności delikatnego smaku
cukinii wymagają czegoś lżejszego :) Do tego dania proponuję gęsty
jogurt naturalny, do którego dodajemy drobno pociętą świeżą
bazylię, przeciśnięte ząbki
czosnku przez praskę oraz
sól i
pieprz do smaku. Sos się "przegryzie" a przez ten czas zabieramy się za smażenie naszych placków. Na patelni rozgrzewamy
olej i wykładamy łyżką ciasto na gorący tłuszcz formując placki. Smażymy je z dwóch stron aż uzyskają oczekiwany przez nas bardziej lub mniej rumiany kolor. W zależności od upodobań. Placki podaję z kleksem
sosu jogurtowego na wierzchu i ozdabiam świeżą
bazylią.Smacznego!