Wykonanie
Moja rodzinka miała specjalne zamówienie na obiad, gulasz z warzywami. Dość dawno go nie robiłam, więc raz-dwa powstał pyszny i bardzo aromatyczny gulasz. Podałam go z moją ulubioną
kaszą pęczak. Za oknem pada deszcz, ale jest ciepło. Przyszła wiosna, pojawiają się pierwsze zielone listki, kwitną krokusy i przebiśniegi, rano budzi mnie śpiew ptaków i uśmiecham się do życia. Miłego dnia.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1 kg
łopatki- połowa opakowania
mrożonej marchewki z
groszkiem- połowa opakowania
fasolki szparagowej mrożonej- garść
suszonych pieczarek- 2 kromki
chleba - u mnie domowy na zakwasie-
przyprawa do gulaszu-
sól,
pieprz do smaku- 2 łyżeczki mieszanki
ziół -
majeranek i
bazylia- łyżka
oleju do podsmażenia
mięsa-
kasza pęczakPrzygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, u mnie średnia. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu i
ziołami. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Do szybkowara (lub garnka) wlewamy
wodę i wrzucamy warzywa, odrobinę
soli i
pieprz.
Mięso podsmażamy na patelni na łyżce
oleju na rumiano i przekładamy do szybkowara. Dodajmey pokrojony w kostkę
chleb oraz rozkruszone w dłoni
suszone pieczarki.
Wody powinno być tyle, aby prawie zakrywała wszystko. Włączamy szybkowar - ja gotowałam 25 minut. Taka metoda gotowania pozwoli nam szybko przygotować obiad. Jak nie macie szybkowara to po prostu ugotujcie wszystko w zwykłym garnku, gotować trzeba wtedy dłużej. Podajemy z ugotowaną
kaszą pęczak (możecie podać także z
ziemniakami,
ryżem czy
makaronem lub inną
kaszą, smakuje także z
chlebem).