Wykonanie
Cześć =) Specjalnością naszego bloga i tym, co
między innymi odróżnia nas od innych, jest spora ilość prezentowanych potraw z
dziczyzny. Spowodowane jest to moim zamiłowaniem do myślistwa oraz wspaniałym smakiem
dziczyzny, która jest najzdrowszym
mięsem.Dziś zapraszam na kolejną potrawę z
dziczyzny, a mianowicie na duszoną
łopatkę z dzika, którą przygotowałem razem z moją koleżanką z Kujaw, która również specjalizuje się w kuchni
myśliwskiej.Dzik podany został z
buraczkami i
kartoflami.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania dzika w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:-
łopatka z dzika (około 1 kg)-
przyprawa do
dziczyzny-
majeranek-
sól,
pieprz-
ostra paprykaSposób wykonania:1)
Łopatkę z dzika kroimy na plastry, obsypujemy je
przyprawami i podsmażamy z obu stron, na rozgrzanym na patelni tłuszczu.2) Następnie
mięso przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i dusimy przez około 3 godziny.3) Podajemy z wybranymi warzywami.Smacznego =)