ßßß
Kolejny weekend i kolejne pyszne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem super pomysł na łatwy chleb na drożdżach - szwajcarski z nacięciem w kształcie krzyża. Chlebek pyszny, chrupiący z miękkim środkiem. Bardzo fajny. Naprawdę warto go upiec i zjeść taki świeży z samym masłem.Zapraszam :-)Składniki:- 600 g mąki pszennej typ 500- 370 g wody- 2 łyżeczki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 20-25 świeżych)Przygotowanie:Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto, aż wszystkie składniki się połączą - ja wyrabiałam około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie wykładamy ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką, formujemy bochenek i odstawiamy jeszcze na około 1 godzinę - nie dłużej.Naczynie żeliwne - ja użyłam naczynia żaroodpornego, nagrzewamy w piekarniku, temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół. Jak chleb wyrośnie to wyciągamy ostrożnie naczynie bo jest bardzo gorące i przekładamy chleb trzymając za papier. Wkładamy chleb razem z papierem lub podsypujemy naczynie mąką i przekładamy chleb z papieru do naczynia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni, następni zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy. Chleb bardzo kusi, aby go spróbować jeszcze takiego ciepłego, ale poczekajmy, aż wystygnie.





Chleb piekłam z razem z:- Pawłem- Bożenką- Lidią- Izą- Bernadetą- Iwoną- Kasią- Eweliną- Justyną- Jolą- Martą- Arletą- Aliną- Dorotą- Małgosią