ßßß Cookit - przepis na Chleb

Chleb

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na chleb z chrupiącą skórką, taki z własnego wypieku...
Nie mam niestety żadnej maszyny do chleba i wątpiłam, że bez niej chleb może się upiec.
Nie szukałam zatem szczególnie przepisów, aż nagle jeden wpadł mi w oko.
Ten oto prosty przepis na pyszny chleb jest godny polecenia i wypróbowania przez każdego, kto ma ochotę zjeść ciepłego chlebka z masełkiem, delektować się jego chrupiącą skórką i delikatnym środkiem.
Pychota :)
Przepis:
1 kg mąki pszennej typu 500, 550, babuni, chlebowa
2 łyżeczki soli
100g świeżych drożdży (w przepisie było 10g, ja wrzuciłam całą kostkę - przez pomyłkę i wyszło wszystko OK.)
2,5 szklanki chłodnej wody
Przygotowanie:
Powyższe składniki mieszamy ze sobą do ich połączenia (drożdże należy rozkruszyć)
Przykrywamy naczynie, w którym mieszaliśmy i zostawiamy to na 12-18 godzin (moje stało 24h)
Po upływie wskazanego czasu przekładamy ciasto na solidnie obsypaną stolnicę/blat/stół i zagniatamy boki ciasta do środka
Odkładamy taki zagnieciony bochen na obsypaną mąką ściereczkę i zostawiamy na 2h.
Kiedy minie 1,5 godziny z powyższego czasu nastawiamy piekarnik na 240-250 stopni i wkładamy do niego garnek/naczynie w którym będziemy piekli chleb.
Kiedy naczynie i piekarnik są nagrzane wkładamy bochen ze ściereczki do garnka (wierzchem do dołu, czyli odwrotnie niż leżał na ściereczce)
Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a później 25 minut bez przykrycia. Czas pieczenia bez przykrycia to czas, kiedy przyrumienia się skórka chleba. Żeby nie spalić chleba należy, po uzyskaniu odpowiedniego koloru, przykryć naczynie folią aluminiową i piec dalej, aż do upływu tych 25 minut, które pieczemy bez przykrycia.
Zalecane jest studzenie na kratce, co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO:)!!!
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/11/chleb.html