Wykonanie
Ostatnio moja koleżanka z pracy przyniosła mi do spróbowania krem z
buraków, pyszny, gęsty. Tak mi zasmakował, że postanowiłam go zrobić na obiad. Polecam Wam taką zupkę, jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, zawiera w swoim składzie dużo warzyw i jest bardzo syta.
Buraki to wspaniałe warzywo, uchroni nas przed katarem, obniży ciśnienie, uwolni od zgagi i
doda sił.Można pić sok z
buraka, jeść zupy, sałatki.
Buraki mają bardzo dużo kwasu foliowego, witaminę C i B1, są bogate w żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk. Tak więc zachęcam Was do jedzenia
buraków, zróbcie sobie taką zupę, jest po prostu rewelacyjna w smaku.Zupę dodaje do akcji na fb - Rozgrzej się w lutym miseczką zupy :-)Zapraszam na miseczkę :-)Składniki:- 1,5 kg
buraków- 1 kg
ziemniaków- 2
cebule- 2 ząbki
czosnku- 2
marchewki- kawałek
pory- kawałek
selera- domowa
Vegeta-
sól,
pieprz do smaku- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżka
octu z
czerwonego wina- prażone ziarenka Piekło-Niebo Ziarenkowo-
natka zielonej
pietruszki- 1,5 litra
wodyWykonanie:
Buraki myjemy i układamy je w naczyniu do zapiekania z pokrywką, wlewamy dwie łyżki
wody i łyżkę
oliwy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Studzimy i obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Wrzucamy pokrojone
buraki do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, obraną i pokrojoną
marchewkę,
seler i
por. Wlewamy
wodę, dodajemy domową
vegetę i ząbki
czosnku, oraz pokrojoną
cebulę. Wszystko zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie miksujemy blenderem na krem, dodajemy
ocet,
sól,
pieprz. Gotujemy jeszcze chwilkę wszystko na małym ogniu mieszając. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonymi ziarenkami i posiekaną
natką pietruszki. Taki krem smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego :-)