Wykonanie
Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych
buraczków.Składniki:-6 średnich
buraków-2
marchewki-kawałek
selera i
pora-
cebula-2 ząbki
czosnku-garść
suszonych grzybów-kilka suszonych
śliwek-
natka pietruszki i gałązka
kopru-wędzonka ( wędzona kość )-
sól,
pieprz-
sok z cytryny lub
ocetDo garnka wlewamy ok. 2,5 l
wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę,
seler,
por,
marchew,
czosnek i
cebulę.Gotujemy ok. 5 minut.
Dodajemy
pietruszkę i
koper,
śliwki,
grzyby i gotujemy ok. 30 minut.
Buraki obieramy i kroimy w słupki.
Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy
buraki, pokrojoną
marchewkę, obrane
mięsko z wędzonkii gotujemy do miękkości
buraczków.Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i gotowe.Do barszczu można też dodać
śmietanę.
Smacznego!