Wykonanie

Sos pomidorowy:1
filet z indyka1
cebula2 ząbki
czosnku6
pieczarek2
marchewki3 garście
zielonego groszkupół puszki
kukurydzyokoło 1 litr
bulionu3 łyżki
przecieru pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz,
chili,
majeranek,
kolendramąka (do zagęszczenia sosu)Placki ziemniaczane1 kg
ziemniaków1
jajko2 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprz (do smaku)
olej (do smażenia)Sposób wykonania
Cebule kroję w drobną kostkę i smażę na odrobinie
oleju.
Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do
cebuli.
Mięso kroję w kostkę, a
pieczarki w paski i smażę wszystko razem. Całość zalewam
bulionem i duszę pod przykryciem. Dodaje warzywa. (Jeżeli używacie mrożonych, to wcześniej, a jeżeli z puszki, to pod koniec duszenia). Gotuję na średnim ogniu. Na koniec przyprawiam sos i dodaje
przecier pomidorowy. Zagęszczam sos
mąką.Przygotowuje placki ziemniaczane.
Ziemniaki obieram, myje i ścieramy na tarce- najlepiej o drobnych oczkach. Odsączam z
wody-
mogę pozostawić chwilę na sitku. Dodaje
jajko,
mąkę oraz
sól i
pieprz do smaku. Całość mieszam.Placki zawsze od razu, aby
ziemniaki nie ściemniały.Mocno rozgrzewam dużą patelnię. Placki powinny być grube na około pół cm. Odpowiednią ilość ciasta rozsmarowuje na całej powierzchni patelni. Smażę do zrumienienia. Przewracam placek na drugą stronę. Na połowę usmażonego placka nakładam gulasz. Przykrywam drugą połową placka.
