Wykonanie
Dziś pierwszy raz zdecydowałam się na zrobienie
kalafiora w panierce. Jest smaczny, lecz chyba jednak bardziej do mnie przemawia gotowany
kalafior polany roztopionym
masłem z
bułką tartą. Ale jak wiadomo nie od dziś każdemu smakuje coś innego, więc może akurat komuś bardziej zasmakuje ta wersja
kalafiora.
Składniki:
kalafior,1-2
jajka (w zależności od wielkości
kalafiora),
bułka tarta,
olej,
przyprawy (wedle własnego smaku; ja użyłam:
sól,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz oraz świeży
lubczyk).Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować razem z
przyprawami.
Kalafior ugotować do miękkości ale należy uważać by nie był rozgotowany, ponieważ będzie się rozwalał. Odcedzić i lekko przestudzić.
Jajka roztrzepać i gdy
kalafior jest za mało słony, można do
jajka ciut
soli dosypać. Różyczki
kalafiora obtoczyć w
jajku i
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zarumienienia.Smacznego!!!