ßßß Cookit - przepis na Kalafior w panierce

Kalafior w panierce

nazwa

Wykonanie

Dziś pierwszy raz zdecydowałam się na zrobienie kalafiora w panierce. Jest smaczny, lecz chyba jednak bardziej do mnie przemawia gotowany kalafior polany roztopionym masłem z bułką tartą. Ale jak wiadomo nie od dziś każdemu smakuje coś innego, więc może akurat komuś bardziej zasmakuje ta wersja kalafiora.
Składniki:
kalafior,
1-2 jajka (w zależności od wielkości kalafiora),
bułka tarta,
olej,
przyprawy (wedle własnego smaku; ja użyłam: sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz świeży lubczyk).
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować razem z przyprawami. Kalafior ugotować do miękkości ale należy uważać by nie był rozgotowany, ponieważ będzie się rozwalał. Odcedzić i lekko przestudzić. Jajka roztrzepać i gdy kalafior jest za mało słony, można do jajka ciut soli dosypać. Różyczki kalafiora obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/06/kalafior-w-panierce.html