Wykonanie
Kalafior, to kolejne po
fasolce szparagowej i
cukini ulubione warzywo. Z tej odmiany
kapusty głowiastej można wyczarować nie jedno pyszne danie. Często jest to zupa kalafiorowa. Można go zastosować( jak w tym przypadku) jako dodatek do obiadu. Bardzo lubianym sposobem przygotowania
kalafiora jest ugotowanie tego warzywa do miękkości, odcedzenia, wyłożenia na półmisek i posypanie
bułką tartą. Danie z tego przepisu, którym pragnę się z
Wami podzielić jest proste, szybkie i jakże smaczne. Napewno nie jeden raz je przygotuję.Składniki:niewielka główka
kalafiora,2 łyżeczki
soli,2
jajka,3-4 łyżki
bułki tartej,
olej do smażeniaPrzygotowanie:Najpier należy usunąć wszystkie zielone cześci
kalafiora. Główkę tego warzywa podzielić na pojedyncze różyczki .
W garnku zagotować 1 litr
wody, zasolić ją i wrzucić umyte różyczki. Gotować 15 min do momentu aż
kalafior będzie półmiękki, aby podczas smażenia się nie rozpadł. Po ugotowaniu należy go odcedzić i przestudzić.W średniej misce ubić
jajka i zanurzyć podgotowane różyczki.
Do drugiej miseczki wsypać
bułkę tartą i obtaczać w niej zanurzone wcześniej w
jajku kawałki
kalafiora.
Na patelnię wylać
olej i, gdy będzie dobrze rozgrzany kłaść opanierowane różyczki
kalafiora. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.