ßßß Cookit - przepis na Panierowany kalafior

Panierowany kalafior

nazwa

Wykonanie

Kalafior, to kolejne po fasolce szparagowej i cukini ulubione warzywo. Z tej odmiany kapusty głowiastej można wyczarować nie jedno pyszne danie. Często jest to zupa kalafiorowa. Można go zastosować( jak w tym przypadku) jako dodatek do obiadu. Bardzo lubianym sposobem przygotowania kalafiora jest ugotowanie tego warzywa do miękkości, odcedzenia, wyłożenia na półmisek i posypanie bułką tartą. Danie z tego przepisu, którym pragnę się z Wami podzielić jest proste, szybkie i jakże smaczne. Napewno nie jeden raz je przygotuję.
Składniki:
niewielka główka kalafiora,
2 łyżeczki soli,
2 jajka,
3-4 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Najpier należy usunąć wszystkie zielone cześci kalafiora. Główkę tego warzywa podzielić na pojedyncze różyczki .
W garnku zagotować 1 litr wody, zasolić ją i wrzucić umyte różyczki. Gotować 15 min do momentu aż kalafior będzie półmiękki, aby podczas smażenia się nie rozpadł. Po ugotowaniu należy go odcedzić i przestudzić.
W średniej misce ubić jajka i zanurzyć podgotowane różyczki.
Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą i obtaczać w niej zanurzone wcześniej w jajku kawałki kalafiora.
Na patelnię wylać olej i, gdy będzie dobrze rozgrzany kłaść opanierowane różyczki kalafiora. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/panierowany-kalafior.html