Wykonanie
Kalafior smażony w panierce, dla mnie najlepsze podanie
kalafiora. Uwielbiam go w takiej właśnie formie. Ugotowany al dente, panierowany i smażony na patelni. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu, ale również jako przekąska na kolacje;)Pamiętajmy przy wyborze
kalafiora musimy wybierać ten, który nie ma żadnych plamek i przebarwień. Chciałam napisać, że ma być idealnie biały, a tutaj niespodzianka dowiedziałam się że istnieją rożne kolory
kalafiora tj:
pomarańczowy, zielony i fioletowy. Codziennie człowiek się czegoś uczy;-)
Składniki:1
Kalafior1 szklana
bułki tartej2
jajkałyżka
soli2 łyżki
oleju do smażenia
Wykonanie:Usuwamy zbędne liście,Dzielimy na mniejsze części.Gotujemy
kalafior w osolonym wrzątku do miękkości. (około 10-15 minut)Odcedzamy.
Jajka rozkłócamy,
bułkę tarta przesypujemy na głęboki talerzPanierujemy maczając różyczki
kalafiora w
jajku,
potem obtaczając w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się "skórki"* do
wody, w której gotujemy
kalafior zamiast
soli możemy dodać 1 łyżkę
octu, osobiście tego nie próbowałam. Zawsze dodaję
sól.