Wykonanie
By MagicPot, 4 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Kalafior panierowany to nie tylko turecka przystawka oryginalnie zwana karnibahar kizartmasi, lecz także polska przystawka i dodatek do dań obiadowych. Jedno z najbardziej tradycyjnych dodatków do obiadów z mojego dzieciństwa a z czasem ulubiona samodzielna potrawa, którą zjadałam z kromką
chleba posmarowanego
masłem.
Kalafior panierowany tym razem podałam do obiadu i z poniżej podanych ilości przygotowałam 4 porcje: dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych.jeden średni
kalafiorpołówka
cytrynydwa
jajkabułka tartaolej roślinnyprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności należy umyć
kalafior a następnie pokroić w różyczki odcinając białe ogonki.Następnie do średniej wielkości należy wlać
wodę i ją zagotować. W trakcie gotowania należy wsypać płaską łyżeczkę
soli i sok z połówki
cytryny.Gdy
woda się zagotuje należy włożyć
kalafior i gotować przez około 10 minut, aż
kalafior będzie ugotowany i jednocześnie jędrny.Następnie należy odcedzić ugotowany
kalafior i odstawiamy na bok.Następnie w dość płaskim naczyniu z wysokimi bokami i przy użyciu trzepaczki trzeba dokładnie wymieszać
jajka z
solą,
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Do drugiego dość płaskiego naczynia z wysokimi bokami należy wsypać
bułkę tartą.Ugotowany i odcedzony
kalafior wpierw należy dokładnie zamoczyć w utrzepanym
jajku a następnie obtoczyć w
bułce tartej.Na patelni należy rozgrzać
olej a następnie smażyć
kalafior ze wszystkich stron aż się zarumieni.Przystawka najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać z
sosem czosnkowym lub
ostrym jalapeno.