Wykonanie
Składniki: ( na tortownicę o średnicy 24cm )Ciasto:3
jajka,łyżka
wody,60 g
mąki pszennej,60 g
mąki ziemniaczanej,0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,100 g
cukru.Masa budyniowa:2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru,125 ml
syropu brzoskwiniowego (z puszki
brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole),1 i 1/2 szklanki zimnej
wody,niepełna szklanka
cukru ,100 g miękkiego
masła.Pianka:300 ml
śmietanki 30% (musi być schłodzona),
galaretka ( ja użyłam poziomkowej).Ponadto:puszka
brzoskwiń,
galaretka o smaku
brzoskwiniowym.Przygotowanie:Masa budyniowa:Szklankę
wody (250ml) ugotować razem z
syropem brzoskwioniowym i
cukrem. W połowie szklanki
wody wymieszać budynie. Gdy
cukier się rozpuści i
woda zagotuje, wlać rozpuszczony
budyń. Cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia (Gdy masa budyniowa stygnie w tym czasie upiec ciasto). Gdy
budyń całkowicie wystygnie utrzeć
masło na puszystą masę. Do utartego
masła dodawać łyżka po łyżce
budyń cały czas miksując.Ciasto:Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka roztrzepać widelcem z łyżką
wody.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, nadal ubijając. Powoli wlewać
żółtka, cały czas ubijając.
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodawać powoli do ubitej masy - ale tym razem składniki łączyć delikatnie łyżką do momentu aż nie będzie grudek (nie ubijać mikserem). Blaszkę wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą lub posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na blaszkę ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20min. Gdy ciasto ostygnie nasączyć je
syropem z
brzoskwiń. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową. Włożyć do lodówki.Ja piekłam ciasto stosując drugiej opcji z papierem do pieczenia. Po upieczeniu zdjęłam papier,
biszkopt włożyłam do blaszki i nakładając masę budyniową ładnie boki
biszkoptu pokryła.Pianka:
Galaretkę rozpuścić w połowie
wody zalecanej na opakowaniu (u mnie to było 250ml). Ostudzić.
Śmietankę ubić i delikatnie stróżką wlewać ostudzoną
galaretkę.
Galaretka musi być dobrze ostudzona ale nie gęstniejąca. Tak przygotowaną piankę delikatnie wyłożyć jako kolejną warstwę.
Galaretka:
Galaretkę rozpuścić w 400ml
wody i ostudzić. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy wszystkie poprzednie warstwy stężały pokroić
brzoskwinie i poukładać na wierzchu.
Brzoskwinie zalać ostatnią warstwą czyli
galaretką.Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin luba na całą noc by dobrze stężało.Smacznego!!!