ßßß Cookit - przepis na Ciasto brzoskwiniowe.

Ciasto brzoskwiniowe.

nazwa

Wykonanie

Składniki: ( na tortownicę o średnicy 24cm )
Ciasto:
3 jajka,
łyżka wody,
60 g mąki pszennej,
60 g mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g cukru.
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole),
1 i 1/2 szklanki zimnej wody,
niepełna szklanka cukru ,
100 g miękkiego masła.
Pianka:
300 ml śmietanki 30% (musi być schłodzona),
galaretka ( ja użyłam poziomkowej).
Ponadto:
puszka brzoskwiń,
galaretka o smaku brzoskwiniowym.
Przygotowanie:
Masa budyniowa:
Szklankę wody (250ml) ugotować razem z syropem brzoskwioniowym i cukrem. W połowie szklanki wody wymieszać budynie. Gdy cukier się rozpuści i woda zagotuje, wlać rozpuszczony budyń. Cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia (Gdy masa budyniowa stygnie w tym czasie upiec ciasto). Gdy budyń całkowicie wystygnie utrzeć masło na puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce budyń cały czas miksując.
Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać widelcem z łyżką wody. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając. Powoli wlewać żółtka, cały czas ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać powoli do ubitej masy - ale tym razem składniki łączyć delikatnie łyżką do momentu aż nie będzie grudek (nie ubijać mikserem). Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na blaszkę ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20min. Gdy ciasto ostygnie nasączyć je syropem z brzoskwiń. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową. Włożyć do lodówki.
Ja piekłam ciasto stosując drugiej opcji z papierem do pieczenia. Po upieczeniu zdjęłam papier, biszkopt włożyłam do blaszki i nakładając masę budyniową ładnie boki biszkoptu pokryła.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu (u mnie to było 250ml). Ostudzić. Śmietankę ubić i delikatnie stróżką wlewać ostudzoną galaretkę. Galaretka musi być dobrze ostudzona ale nie gęstniejąca. Tak przygotowaną piankę delikatnie wyłożyć jako kolejną warstwę.
Galaretka:
Galaretkę rozpuścić w 400ml wody i ostudzić. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy wszystkie poprzednie warstwy stężały pokroić brzoskwinie i poukładać na wierzchu. Brzoskwinie zalać ostatnią warstwą czyli galaretką.
Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin luba na całą noc by dobrze stężało.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/01/ciasto-brzoskwiniowe.html