Wykonanie
Potrzebowałam czegoś pozytywnego, od rana miałam zły humor i byłam smutna, bo syn ma zapalenie tchawicy, źle się czuje i wgl do kitu :(Ciacho dedykuję wszystkim, którzy dziś mają dołka z różnych powodów :)To ciacho jest takie
słoneczne :), optymistyczne, a przede wszystkim pyszne, lekkie i można w parę chwil pochłonąć go w niezłych ilościach, masę
śmietanową można zrobić w całości z kremówki, ja zrobiłam z dodatkiem
jogurtu, bo akurat miałam delikwenta w lodówce. Jeśli chcemy je zrobić w dużej blaszce (25x38cm) musimy podwoić składniki.
inspiracja
biszkopt:3 średnie
jaja3 kopiaste łyżki
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa Kubusiowa:0,5 litra soczku
marchew -
jabłko -
brzoskwinia1,5 paczuszki (60 gram) budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru2 kopiaste łyżki
cukru100 gram miękkiego
masłamasa
śmietanowo - jogurtowa:200 gram
śmietany kremówki 30%170 gram (mały kubeczek)
jogurtu naturalnego2 kopiaste łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2 kopiaste łyżki
żelatyny (do rozpuszczenia we wrzątku)1/3 szklanki wrzącej
wody1
galaretka brzoskwiniowa na góręponcz: sok z połowy
cytryny + 1/3 szklanki letniej
wody (użyłam soku z pigwowca)
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.1 szklankę soku zagotować w rondlu, w drugiej dokładnie rozprowadzić
budyń,
cukier, wymieszać, wlać do gotującego się soku i ugotować jak tradycyjny
budyń, schłodzić.
Potem stopniowo dodawać miękkie
masło i ucierać (najlepiej blenderem) do całkowitego połączenia składników.Następnie masę wylać na schłodzony, nasączony ponczem
biszkopt, wyrównać wierzch, wsadzić na 60 minut do lodówki do stężenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy i
jogurt, wymieszać, połączyć z zahartowaną
żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę budyniową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).
Galaretkę rozpuścić w 0,4 litra wrzącej
wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wylać na masę
śmietanową, wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc).