ßßß Cookit - przepis na Łopatka w sosie.

Łopatka w sosie.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
800g łopatki wieprzowej bez kości - na 4 osoby,
1 duża cebula, lub 2 mniejsze,
olej do smażenia,
sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, ewentualnie 1 kostka bulionu wołowego,
4 widelce mąki.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić. Mięso podsmażyć aż dość mocno się zarumieni. Gdy jedna strona już jest gotowa, przewrócić na drugą i w tym momencie dodać cebulę. Czym mocniej będzie zarumienione mięso tym ciemniejszy będzie sos. Podlać wodą. Po chwili spróbować na smak wodę i ocenić czy jeszcze dosolić, dodać pieprzu czy też kostkę bulionu wołowego. Dodać paprykę czerwoną słodką i ostrą (z ostrą uważać). Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie rozrobić wodę z mąką i zaciągnąć (na pół kubka wody 4 czubate widelce mąki - u mnie dziś nie było konieczności dodania całości, ale to zależy od ilości wody dodanej do mięsa. Także wlewać powoli, cały czas mieszając i ocenić samemu gęstość). Zagotować i zdjąć z palnika.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/08/opatka-w-sosie.html