Składniki:50 dag łopatki wieprzowej1 duża cebula10 dag mrożonych pokrojonych pieczarek1 puszka zielonego groszku konserwowego3-4 łyżki przecieru pomidorowego3 łyżki mąki krupczatkiolej do smażeniapieprz, sól i mielona czerwona paprykaPokrojone w kostkę mięso obsypujemy mąką wymieszaną z solą, pieprzem i papryka.Opruszanie mięsa.............................................................Obtoczone mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron.Smażenie.................................................................................Do zrumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w kostke cebulę, zasmażamy razem przez 5 minut, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pieczarki i dalej dusimy przez około 10 minut.Z dodatkiem pieczarek i cebuli........................................................Pod koniec gotowania dodajemy odsączony groszek i przecier pomidorowy.Z groszkiem i przecierem pomidorowym...............................................Całość doprowadzamy do wrzenia i wrazie konieczności doprawiamy do smaku. Smacznego !Gulasz wieprzowy z groszkiem..............................................