ßßß Cookit - przepis na Cukinia nadziewana gulaszem

Cukinia nadziewana gulaszem

nazwa

Wykonanie

To danie wyszło mi całkiem przypadkowo. W lodówce były cukinie, chciałam je wykorzystać więc poszłam do sklepu po mięso, ale nie było mielonego więc kupiłam pół kg w kawałku. W domu stwierdziłam, że nie chce mi się wyciągać maszynki dla tak małego kawałka mięsa więc pokroiłam w kostkę i tym sposobem wpadłam na pomysł żeby nadziać cukinie gulaszem. Pomysł raczej trafiony bo nic nie zostało i wszystko zostało zjedzone ze smakiem.
Składniki :
3 cukinie
50 dag łopatki wieprzowej
1 czerwona papryka
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
olej do smażenia
Umyte mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach wymieszanych z mąką. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i obsmażyć mięso z każdej strony, dodać posiekaną cebulę, następnie ząbek czosnku pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Wlać tyle wody aby mięso było przykryte i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso jest już miękkie a większość wody wyparowała, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić jeszcze ok. 5 min.
Cukinię przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć. Nadziewać gulaszem. Naczynie z cukinią wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 min. Pod koniec posypać startym żółtym serem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/08/Cukinia-nadziewana-gulaszem.html