Wykonanie
To danie wyszło mi całkiem przypadkowo. W lodówce były
cukinie, chciałam je wykorzystać więc poszłam do sklepu po
mięso, ale nie było mielonego więc kupiłam pół kg w kawałku. W domu stwierdziłam, że nie chce mi się wyciągać maszynki dla tak małego kawałka
mięsa więc pokroiłam w kostkę i tym sposobem wpadłam na pomysł żeby nadziać
cukinie gulaszem. Pomysł raczej trafiony bo nic nie zostało i wszystko zostało zjedzone ze smakiem.
Składniki :3
cukinie50 dag
łopatki wieprzowej1
czerwona paprykasól,
pieprz,
słodka papryka w proszku1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
mąkiolej do smażeniaUmyte
mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach wymieszanych z
mąką. W rondlu rozgrzać
oliwę, wrzucić
mięso i obsmażyć
mięso z każdej strony, dodać posiekaną
cebulę, następnie ząbek
czosnku pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Wlać tyle
wody aby
mięso było przykryte i dusić na wolnym ogniu. Gdy
mięso jest już miękkie a większość
wody wyparowała, dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i dusić jeszcze ok. 5 min.
Cukinię przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć. Nadziewać gulaszem. Naczynie z
cukinią wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 min. Pod koniec posypać startym
żółtym serem.Smacznego:)