Wykonanie
Składniki:800g
łopatki wieprzowej bez kości - na 4 osoby,1 duża
cebula, lub 2 mniejsze,
olej do smażenia,
sól,
pieprz,
papryka czerwona słodka i ostra, ewentualnie 1 kostka
bulionu wołowego,4 widelce
mąki.Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, osuszyć, posolić i popieprzyć.
Cebulę pokroić.
Mięso podsmażyć aż dość mocno się zarumieni. Gdy jedna strona już jest gotowa, przewrócić na drugą i w tym momencie dodać
cebulę. Czym mocniej będzie zarumienione
mięso tym ciemniejszy będzie sos. Podlać
wodą. Po chwili spróbować na smak
wodę i ocenić czy jeszcze dosolić, dodać
pieprzu czy też kostkę
bulionu wołowego. Dodać
paprykę czerwoną słodką i ostrą (z ostrą uważać). Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy
mięso będzie miękkie rozrobić
wodę z
mąką i zaciągnąć (na pół kubka
wody 4 czubate widelce
mąki - u mnie dziś nie było konieczności dodania całości, ale to zależy od ilości
wody dodanej do
mięsa. Także wlewać powoli, cały czas mieszając i ocenić samemu gęstość). Zagotować i zdjąć z palnika.Smacznego!!!