Wykonanie
Składniki:8 plastrów
schabu,1-2
ogórki kiszone,70g
boczku - 8 paseczków,1
cebula,
sól,
pieprz,
papryka czerwona słodka,
musztarda sarepska.
olej,
mąka pszenna.Przygotowanie:
Ze
schabu odciąć skórę. Każdy plaster
schabu rozbić dość cienko tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Jedną stronę posmarować
musztardą i kłaść po kawałku
cebuli ( pokrojona w półksiężyce ),
ogórka ( pokrojony w paski ) i
boczku ( pokrojony w paski ). Zawinąć i obtoczyć w
mące. Można dodatkowo zabezpieczyć wykałaczką ( ja tego nie zrobiłam i się nie rozpadły ). Zrazy smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Na patelnię kłaść szwem ( klejeniem ) do dołu. Gdy zrazy są już podsmażone, wyjąć je i z patelni odlać nadmiar tłuszczu.
Mięso ponownie włożyć na patelnię, zalać
wodą ( 700ml ) i dusić pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz, posolić, popieprzyć i dodać czerwonej
słodkiej papryki. Dusić do momentu aż
mięso będzie miękkie. Sos powinien się ładnie troszkę zredukować i tym samym zagęścić. W razie potrzeby dodatkowo zagęścić.
Smacznego!!!