Wykonanie
24 września 2013
ROLADA ZE
SCHABU(Przepis mamy Łukasza)Składniki (8 rolad):70 dag
schabu bez kości2
ogórki kiszone1/2
papryki czerwonej4 plastry
boczku1 duża
cebulkamusztarda chrzanowa
czosnek granulowany
papryka słodka w proszku
pieprzsólMięsko kroimy na płaty o grubości 15 mm. Rozbijamy je tłuczkiem dość mocno (fajnie, jeżeli
schab jest przerośnięty
polędwicą, bo łatwiej się ubija). Każdego kotleta smarujemy
musztardą, posypujemy obficie
czosnkiem granulowanym,
pieprzem,
solą oraz
papryką słodką. Na przyprawach układamy pokrojone w słupki
ogórki, pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulkę,
paprykę oraz
boczek. Zwijamy rolady (jak krokiety) i spinamy je wykałaczkami (muszą iść wzdłuż
mięsa). Panierujemy
mięso w rozkłóconym
jajku, a następnie w
bułce tartej. Smażymy je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy będą chrupiące i złote, przenosimy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
olejem. Owijamy naczynie folią aluminiową (lub przykrywamy pokrywką) i podpiekamy rolady jeszcze 30 minut w piekarniku.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.