Wykonanie
Są potrawy, których zapach podczas gotowania uwielbiam. Jedną z nich jest leczo.
Składniki:250g
fasolki szparagowej,300g
kiełbasy,350g
pieczarek,2 średnie
cebule,3 duże
czerwone papryki,2 duże
pomidory,puszka
pomidorów,pół tubki ( 100g)
przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona
natka pietruszki.Przygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić.
Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć.
Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej patelni.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na trzy części.
Papryki umyć, przekroić i oczyścić. Pokroić w paski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.Wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać
wodą ( gdzieś do 3/4 gdzie sięgają składniki). Dodać
przyprawy. Gdy się zagotuje spróbować
wodę czy nie trzeba jeszcze doprawić. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać
pomidory z puszki i
przecier pomidorowy. Jeszcze chwilę pogotować.Leczo na filmiku ma nieco inne proporcje niż w powyższym przepisie.Smacznego!!!