Wykonanie
Opis : Danie znane pod nazwą Leczo lub Bigos z
cukinii. W moim domu nazywaliśmy to danie Bigosem z
cukinii, ponieważ znajduje się w nim
kiełbasa,
pomidory i
przecier pomidorowy. Mówiąc o Bigosie z
cukinii nasuwa się nam myśl o lecie, bo wtedy wszystkie składniki do bigosu są dostępne w naszych ogrodach i na straganach. Ja również leczo przygotowuję w innych porach roku niż lato, ponieważ używam
pomidorów z puszki, a
cukinię mam dostępną cały rok w supermarketach. Bigos z
cukinii możemy urozmaicić
papryka i
pieczarkami, ale ja najczęściej robię je w prostej wersji bez tych dodatkowych składników. Konsystencja również pozostaje do wyboru. U mnie na zdjęciu wersja gęstsza, ale niewątpliwie smakuje mi również rzadsza, w której jest więcej
soków. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, bo to nasze drugie ulubione danie z
cukinią.Bigos z
cukinii możemy podać na obiad, kolację lub nawet jako dodatek do dań z grilla, a największa przyjemnością i atrakcją stanie się przygotowanie go na świeżym powietrzu w kotle osadzonym nad ogniskiem.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 5-7 porcji (bez
pieczarek i
papryki)Składniki :3 średnie
cebule2 łyżki
oleju1 kg
młodej cukinii (ponad 1 kg, gdy
cukinia jest starsza i należy obrać ją z grubej skórki)4
czerwone papryki (opcjonalnie)300-350 g
pieczarek (opcjonalnie)ok. 0,5 kg
kiełbasy1 kg świeżych
pomidorów lub 2 puszki posiekanych
pomidorów w sosie własnym2 łyżki
koncentratu pomidorowego2-3 pęczki zielonej
pietruszkisólpieprzPrzygotowanie :
Cebule pokroić w kostkę.Rozgrzać
olej.Dodać
cebulę.Smażyć do zeszklenia.W
miedzy czasie pokroić w kostkę
cukinię (jeśli
cukinia jest starsza należy ją uprzednio obrać).Pod koniec szklenia
cebuli dodać
cukinię.Smażyć od czasu do czasu mieszając, aby
cukinia lekko zmiękła.W
między czasie pokroić w większą kostkę
pieczarki, a następnie
paprykę w średnie paski, a
kiełbasę w ćwiartkę.Pod koniec smażenia
cukinii dodać pokrojone składniki.Dodać również obrane ze skóry, a następnie pokrojone w kostkę pomidory/całą zawartość
pomidorów z puszki.Dusić na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy
cukinia zmięknie, a nadmiar
soków odparuje (należy pozostawić tyle płynów w bigosie, ile nam odpowiada).Pod koniec duszenia dodać
przecier pomidorowy.Wymieszać.Po wyłączeniu płomienia, posiekać nać
pietruszki.Dodać do bigosu.Doprawić
solą i dosyć znacznie
pieprzem.Wymieszać.Podawać na ciepło z
pieczywem.