ßßß Cookit - przepis na Leczo/Bigos Z Cukinii

Leczo/Bigos Z Cukinii

nazwa

Wykonanie

Opis : Danie znane pod nazwą Leczo lub Bigos z cukinii. W moim domu nazywaliśmy to danie Bigosem z cukinii, ponieważ znajduje się w nim kiełbasa, pomidory i przecier pomidorowy. Mówiąc o Bigosie z cukinii nasuwa się nam myśl o lecie, bo wtedy wszystkie składniki do bigosu są dostępne w naszych ogrodach i na straganach. Ja również leczo przygotowuję w innych porach roku niż lato, ponieważ używam pomidorów z puszki, a cukinię mam dostępną cały rok w supermarketach. Bigos z cukinii możemy urozmaicić papryka i pieczarkami, ale ja najczęściej robię je w prostej wersji bez tych dodatkowych składników. Konsystencja również pozostaje do wyboru. U mnie na zdjęciu wersja gęstsza, ale niewątpliwie smakuje mi również rzadsza, w której jest więcej soków. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, bo to nasze drugie ulubione danie z cukinią.
Bigos z cukinii możemy podać na obiad, kolację lub nawet jako dodatek do dań z grilla, a największa przyjemnością i atrakcją stanie się przygotowanie go na świeżym powietrzu w kotle osadzonym nad ogniskiem.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 5-7 porcji (bez pieczarek i papryki)
Składniki :
3 średnie cebule
2 łyżki oleju
1 kg młodej cukinii (ponad 1 kg, gdy cukinia jest starsza i należy obrać ją z grubej skórki)
4 czerwone papryki (opcjonalnie)
300-350 g pieczarek (opcjonalnie)
ok. 0,5 kg kiełbasy
1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki posiekanych pomidorów w sosie własnym
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 pęczki zielonej pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie :
Cebule pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej.
Dodać cebulę.
Smażyć do zeszklenia.
W miedzy czasie pokroić w kostkę cukinię (jeśli cukinia jest starsza należy ją uprzednio obrać).
Pod koniec szklenia cebuli dodać cukinię.
Smażyć od czasu do czasu mieszając, aby cukinia lekko zmiękła.
W między czasie pokroić w większą kostkę pieczarki, a następnie paprykę w średnie paski, a kiełbasę w ćwiartkę.
Pod koniec smażenia cukinii dodać pokrojone składniki.
Dodać również obrane ze skóry, a następnie pokrojone w kostkę pomidory/całą zawartość pomidorów z puszki.
Dusić na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy cukinia zmięknie, a nadmiar soków odparuje (należy pozostawić tyle płynów w bigosie, ile nam odpowiada).
Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.
Wymieszać.
Po wyłączeniu płomienia, posiekać nać pietruszki.
Dodać do bigosu.
Doprawić solą i dosyć znacznie pieprzem.
Wymieszać.
Podawać na ciepło z pieczywem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/08/leczobigos-z-cukinii.html