Wykonanie
Kiedyś wspominałam, że nie robię leczo bo mi nie warto - dla siebie samej. Do tej
pory bazowałam na leczo Mamy bądź Teściowej. Ostatnio kiedy je jedliśmy Syn wcinał ze smakiem, a i Mąż się przekonał. Postanowiłam więc szybko upitrasić leczo - ma ono w końcu wiele zastosowań w kuchni. Na upalne obiady - w sam raz. W ostateczności jeśli nie będzie chciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne.
Składniki: (na niewielki garnek):1
papryka czerwona1 i 1/2
papryki żółtej1/2 pętka niezbyt tłustej dobrej
kiełbasy1 duża
cebula2 średnie
pomidorysól,
pieprzpapryka mielona słodka
papryka mielona wędzonaPrzygotowanie:
Cebulę i
paprykę kroimy w kostkę.
Kiełbasę - w półplasterki.
Pomidora parzymy, obieramy ze skóry i tez kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na
oleju. Przerzucamy do garnka. Na tym samym tłuszczu obsmażamy
kiełbasę z dodatkiem
pieprzu. Następnie podsmażamy chwilę
paprykę - z dodatkiem
słodkiej papryki mielonej. Przerzucamy do garnka. Na odrobinie rozgrzanej
oliwy podsmażamy
pomidora - z dodatkiem
soli i
pieprzu by wydobyć smak. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości
papryki. W razie potrzeby podlewamy odrobina
wody. Doprawiamy ewentualnie
solą oraz
papryką słodką i wędzoną. Mniam. Podajemy z czym chcemy i jak chcemy. Przepis na upały i sezon
paprykowy idealny. Szybko, zdrowo, kolorowo. U nas następnego dnia dołożyliśmy podsmażaną pierś przyprawianą
papryką wędzoną. Zupełnie nowego smaku nabrało danie.