Wykonanie
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie
bułek z
kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka
ser żółty. I tak powstały w mojej kuchni
bułki serowe z
kiełbasą. Domyślam się, że są osoby, które również już takiego połączenia spróbowały. Jednak mam nadzieję, że komuś przyda się przepis. Bułeczki są bardzo smaczne.
Składniki:6g
drożdży,8g
cukru,150ml lekko ciepłej
wody,250g
mąki pszennej chlebowej,1/4 łyżki
soli,100g
kiełbasy,120g
sera żółtego.Przygotowanie:
Drożdże z
cukrem i
solą wymieszać z połową ilości
wody podanej w przepisie. W misce przygotować
mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone
drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z
mąką. Powoli dodawać resztę
wody. Po chwili zacząć wyrabiać ciasto przez ok.5min. Uformować kulę, obsypać lekko
mąką, naciąć w dwóch miejscach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min.
W międzyczasie
kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w dość małą kostkę.
Ser żółty również pokroić w dość małą kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić ponownie razem ze składnikami. Uformować cztery
bułki i wyłożyć je na blaszce, na której jest papier do pieczenia lub silikon ( ja zaczęłam używać silikonu, gdyż papier trzeba później odrywać od
pieczywa). Przykryć ściereczką i pozostawić na 50min. do ponownego wyrośnięcia.
Gdy
bułki wyrosną, włożyć je do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni i piec przez ok.30min.
Smacznego!!!