ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny

Chleb pszenny

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam ten chlebek u Agnieszki to wiedziałam od razu, że muszę go spróbować. Wyglądał bardzo apetycznie. Więc dzisiaj pełna zapału przystąpiłam do pracy. I powiem Wam, że wyszedł rewelacyjny. Pyszny z chrupiącą skórką i łatwy do zrobienia, wymaga tylko czasu na rośnięcie, ale zostawiłam go na noc a upiekłam następnego dnia.
Posmarowany masłem smakował idealnie a z łyżeczką frużeliny truskawkowej to już była bajka. Z pewnością dodaje ten chleb do moich ulubionych i stałych wypieków w kuchni.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g zimnej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, sól i cukier, w zimnej wodzie wymieszać drożdże i dodac do miski, wymieszać drewnianą łyżką lub ręką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 13 godzin. Ja zarobiłam chleb wieczorem i zostawiłam na noc. Następnie ciasto przełożyć na blat lub stolnicę wysypaną mąką i złożyć kilka razy jak kopertę, uformować kulę i włożyć do miski jeszcze na 30 minut, przykryć ściereczką. Po tym czasie wstawić piekarnik na temperaturę 200 stopni i włożyć do nagrzania naczynie żaroodporne z pokrywką, 5-10 minut wystarczy. Naczynie wyjąć z piekarnika obsypać na dnie mąką, włożyć chleb i zamknąć pokrywkę. Zwiększyć temperaturę do 240 stopni i piec chleb w naczyniu przez 30 minut, następnie pokrywę zdjąć i piec jeszcze chleb przez 15 minut. Wyjąć naczynie, wyjąć chelb, bez problemu wychodzi i studzić na kratce.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/10/chleb-pszenny.html