Wykonanie
Gdy zobaczyłam ten chlebek u Agnieszki to wiedziałam od razu, że muszę go spróbować. Wyglądał bardzo apetycznie. Więc dzisiaj pełna zapału przystąpiłam do pracy. I
powiem Wam, że wyszedł rewelacyjny. Pyszny z chrupiącą skórką i łatwy do zrobienia, wymaga tylko czasu na rośnięcie, ale zostawiłam go na noc a upiekłam następnego dnia.Posmarowany
masłem smakował idealnie a z łyżeczką frużeliny truskawkowej to już była bajka. Z pewnością dodaje ten
chleb do moich ulubionych i stałych wypieków w kuchni.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 250 g
mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa- 200 g
mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa- łyżeczka
soli- łyżeczka
cukru- 20 g świeżych
drożdży- 300 g zimnej
wodyWykonanie:Do miski wsypać
mąki,
sól i
cukier, w zimnej wodzie wymieszać
drożdże i dodac do miski, wymieszać drewnianą łyżką lub ręką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 13 godzin. Ja zarobiłam
chleb wieczorem i zostawiłam na noc. Następnie ciasto przełożyć na blat lub stolnicę wysypaną
mąką i złożyć kilka
razy jak kopertę, uformować kulę i włożyć do miski jeszcze na 30 minut, przykryć ściereczką. Po tym czasie wstawić piekarnik na temperaturę 200 stopni i włożyć do nagrzania naczynie żaroodporne z pokrywką, 5-10 minut wystarczy. Naczynie wyjąć z piekarnika obsypać na dnie
mąką, włożyć
chleb i zamknąć pokrywkę. Zwiększyć temperaturę do 240 stopni i piec
chleb w naczyniu przez 30 minut, następnie pokrywę zdjąć i piec jeszcze
chleb przez 15 minut. Wyjąć naczynie, wyjąć
chelb, bez problemu wychodzi i studzić na kratce.Smacznego :-)