ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Jak już kiedyś przyznałam, ze szpinakiem nie przyjaźnimy się od dawien dawna. Do szpinaku musiałam dorosnąć i pokochać go miłością bezwarunkową! Jeszcze jakiś czas temu kojarzył mi się z ciemnozieloną papką i grymasem dziecięcych twarzyczek. Dzisiaj jestem świadoma jego wartości odżywczych, ale też zupełnie zauroczona jego smakiem.
Naleśniki wypełnione szpinakowo - śmietankowym nadzieniem z odrobiną czosnku i gałki muszkatołowej to jedna z moich ulubionych propozycji na obiad. Danie przygotowuje się szybko i łatwo, a smakuje wyśmienicie. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (z przepisu wychodzi ok. 9-10 naleśników)
Naleśniki:
100 g przesianej mąki
szczypta soli
2 jaja
250 ml zimnego mleka
olej w sprayu do natłuszczenia patelni (teflonowa o rozmiarze 24 cm)
Nadzienie:
500 g mrożonego szpinaku (najlepiej kupić ten droższy, liściasty)
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki oleju
sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki:
Mąkę, sól oraz jaja miksujemy, następnie powoli wlewamy mleko, mieszając do połączenia się składników. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny (przygotowuję w tym czasie farsz). Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, delikatnie ją natłuszczamy (najlepiej pomóc sobie ręcznikiem papierowym, by tłuszczu nie było za dużo). Chochlą nakładamy porcję ciasta i smażymy je z obu stron na cienkie naleśniki.
Farsz:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je przez 1-2 minuty na małym ogniu, uważając by nie spalić czosnku. Teraz dodajemy szpinak i wszystko smażymy, aż powstała woda wyparuje. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy całość do momentu gdy nadmiar płynu wyparuje, a farsz stanie się lekko kleisty. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Farsz wykładamy na 1/4 objętości naleśnika i składamy w pół, a następnie jeszcze raz na pół. Podajemy same lub z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/09/nalesniki-ze-szpinakiem.html