Wykonanie
Jak już kiedyś przyznałam, ze
szpinakiem nie przyjaźnimy się od dawien dawna. Do
szpinaku musiałam dorosnąć i pokochać go miłością bezwarunkową! Jeszcze jakiś czas temu kojarzył mi się z ciemnozieloną papką i grymasem dziecięcych twarzyczek. Dzisiaj jestem świadoma jego wartości odżywczych, ale też zupełnie zauroczona jego smakiem.Naleśniki wypełnione
szpinakowo -
śmietankowym nadzieniem z odrobiną
czosnku i
gałki muszkatołowej to jedna z moich ulubionych propozycji na obiad. Danie przygotowuje się szybko i łatwo, a smakuje wyśmienicie. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (z przepisu wychodzi ok. 9-10 naleśników)Naleśniki:100 g przesianej
mąkiszczypta
soli2
jaja250 ml zimnego
mlekaolej w sprayu do natłuszczenia patelni (teflonowa o rozmiarze 24 cm)Nadzienie:500 g
mrożonego szpinaku (najlepiej kupić ten droższy, liściasty)1/2
cebuli2-3 ząbki
czosnku150 ml
śmietanki 30%2 łyżki
olejusól,
pieprz, zmielona
gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:Naleśniki:
Mąkę,
sól oraz
jaja miksujemy, następnie powoli wlewamy
mleko, mieszając do połączenia się składników. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny (przygotowuję w tym czasie farsz). Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, delikatnie ją natłuszczamy (najlepiej pomóc sobie ręcznikiem papierowym, by tłuszczu nie było za dużo). Chochlą nakładamy porcję ciasta i smażymy je z obu stron na cienkie naleśniki.Farsz:
Cebulę i
czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy je przez 1-2 minuty na małym ogniu, uważając by nie spalić
czosnku. Teraz dodajemy
szpinak i wszystko smażymy, aż powstała
woda wyparuje. Następnie wlewamy
śmietankę i gotujemy całość do momentu gdy nadmiar płynu wyparuje, a farsz stanie się lekko kleisty. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem oraz świeżo zmieloną
gałką muszkatołową.Farsz wykładamy na 1/4 objętości naleśnika i składamy w pół, a następnie jeszcze raz na pół. Podajemy same lub z
sosem czosnkowym lub
pomidorowym. Smacznego!