Wykonanie
Cześć =) Jem bardzo dużo
wołowiny pod różnymi postaciami. Czy to pieczeń wołowa, czy to
steki wołowe, czy to tatar.Bardzo popularnym daniem w mojej rodzinie jest również duszona
wołowina. Krucha i smaczna, możemy ją podać z
kaszą jęczmienną lub gryczaną, a także z
ziemniakami i innymi ulubionymi warzywami. Tym razem duszoną
wołowinę podałem z
kartoflami i
fasolką szparagową, ugotowanymi na parze oraz smażonymi
pieczarkami.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania duszonej
wołowiny w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na około 4 porcje):- ok. 700g
wołowiny z udźca, pokrojonej w plastry-
sól,
pieprz-
olej-
mąka- ulubione
przyprawy, np.
papryka- ok. 200ml
wody (lub trochę więcej)-
pieczarkiSposób wykonania:1) Na patelni podgrzewamy
olej2)
Mięso oprószamy
mąką.3) Podsmażamy kawałki
mięsa (w dwóch turach) z obu stron na dużej przykrywanej patelni, do lekkiego przyrumienienia.4) Podlewamy
wodą, dodajemy
listki laurowe, zagotowujemy i zeskrobujemy ew. resztki
mąki, które przywarły do patelni.5) Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1 , 5 godziny.6)
Pieczarki smażymy na
maśle.
Smacznego =)