ßßß

Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- 1 pęczek zielonych szparagów (500g)- 1 mała cebula- 50g wędzonego boczku- włoszczyzna- 1 średnia pietruszka- 1 średnia marchewka- 2 szklanki bulionu warzywnego- sól, pieprzSposób wykonania:1) Włoszczyznę myjemy, obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem zimnej wody i gotujemy przez około 1 godzinę, aż powstanie bulion warzywny, po czym wyciągamy z niego wszystkie warzywa.2) Marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki.3) Cebulę drobno siekamy i podsmażamy z posiekanym boczkiem na niewielkiej ilości tłuszczu.4) Szparagi, pod odcięciu końcówek, kroimy na części.5) Cebulę z boczkiem, szparagi oraz marchewkę z pietruszka wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.6) Po tym czasie całość przekładamy do blendera i blendujemy na gładki krem. Solimy i pieprzymy.7) Podajemy z pieczywem. Idealnie pasuje także jajko na twardo.
Smacznego =)