ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka

Kartoflanka

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zupa kartoflowa, to jesienno-zimowy klasyk, idealny na chłody i mrozy, ponieważ jest ona bardzo gęsta, treściwa i pożywna - zawiera 3 rodzaje mięsa.
Zupę taką bardzo często gotuje babcia Krysia. Jest to też zupa bardzo lubiana przez myśliwych, ponieważ zawiera ona słuszną zawartość mięsa, dlatego zabieram ją w trojaku na codwutygodniowe, weekendowe zajęcia leśne w ramach stażu łowieckiego w moim Kole Łowieckim.
Zupa ta ma właściwości rozgrzewające również ze względu na czosnek, gałkę muszkatołową i sporą ilość pieprzu.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy kartoflowej, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na około 6 porcji):
- 10 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 20 dg kiełbasy
- 20 dg wędzonego boczku
- 20 dg łopatki wpierzowej
- 1 duża cebula
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki mąki
- olej/oliwa
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżka majeranku
Sposób wykonania:
1) Pokrojone w drobną kostkę kiełbasę, boczek i łopatkę - podsmażamy na tłuszczu, w sporym garnku o dużym dnie.
2) Gdy składniki zrumienią się, dodajemy pokrojoną w wiórki cebulę i posiekany czosnek. Chwilę przesmażamy, po czym zalewamy zimną wodą i zagotowujemy przez 30 minut.
3) Dodajmy przyprawy, marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
4) Gotujemy całość, na wolnym ogniu, przez kolejne 30 minut.
5) 2-3 łyżki mąki mieszamy z 6 łyżkami zupy, po czym wlewamy z powrotem do garnka.
6) Dodajemy śmietanę i zagotowujemy przez około 30 minut.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/02/kartoflanka.html