ßßß Cookit - przepis na Panierowany kotlet drobiowy z serem

Panierowany kotlet drobiowy z serem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Panierowany kotlet z filetu z piersi kurczaka to bardzo popularna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Dziś proponujemy wersję takiego kotleta podanego z roztopionym serem brie. Obecność sera na kotlecie drobiowym bardzo podnosi
jego walory smakowe, gdy lekko wtapia się w panierkę i tworzy dla kotleta niejako smakowy trzeci wymiar =)
Potrzebne będą:
- piersi kurczaka bez kości i skóry (filety)
- sól i pieprz
- mąka, jajo i bułka tarta do panierowania (mąkę można pominąć, od niej panierka jest sztywniejsza, to kwestia gustu)
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
1) Każdą pojedynczą pierś przekrawamy wzdłuż na dwa cieńsze kotlety.
2) Kotlety przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, po czym panierujemy w mącę, jaju i bułce tartej.
3) Smażymy na oleju rzepakowym na złoto po ok. 10 minut z każdej strony.
4) Na końcu smażenia kładziemy na każdy kotlet plaster sera brie (w zastępstwie ewentualnie może być jakikolwiek ser żółty), przykrywamy i trzymamy w cieple kolejne 2-3 minuty, aby ser się lekko stopił. Należy jednak pilnować, by całkowicie się nie rozpuścił i nie spłynął z kotleta.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/11/panierowany-kotlet-drobiowy-z-serem.html