Wykonanie
Cześć =) Panierowany kotlet z
filetu z piersi kurczaka to bardzo popularna alternatywa dla tradycyjnego
schabowego. Dziś proponujemy wersję takiego kotleta podanego z roztopionym
serem brie. Obecność
sera na kotlecie drobiowym bardzo podnosijego walory smakowe, gdy lekko wtapia się w panierkę i tworzy dla kotleta niejako smakowy trzeci wymiar =)
Potrzebne będą:-
piersi kurczaka bez kości i skóry (filety)-
sól i
pieprz-
mąka,
jajo i
bułka tarta do panierowania (
mąkę można pominąć, od niej panierka jest sztywniejsza, to kwestia gustu)-
olej rzepakowy do smażeniaSposób wykonania:1) Każdą pojedynczą pierś przekrawamy wzdłuż na dwa cieńsze kotlety.2) Kotlety przyprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem, po czym panierujemy w
mącę,
jaju i
bułce tartej.3) Smażymy na
oleju rzepakowym na złoto po ok. 10 minut z każdej strony.4) Na końcu smażenia kładziemy na każdy kotlet plaster
sera brie (w zastępstwie ewentualnie może być jakikolwiek
ser żółty), przykrywamy i trzymamy w cieple kolejne 2-3 minuty, aby
ser się lekko stopił. Należy jednak pilnować, by całkowicie się nie rozpuścił i nie spłynął z kotleta.
Smacznego =)Agnieszka