Wykonanie
Delikatne
mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego
mięska są podzielone.
1 podwójna
pierś z kurczakakilka łyżek
oleju rzepakowegosól,
pieprz2 łyżki
mioduok. 1/2 kg
śliwek1 łyżka
octuŚliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę
octu. Włożyć
śliwki, garnek przykryć i postawić na najmniejszym ogniu na 30 minut, nie mieszać. Zdjąć z ognia, dodać
miód, wymieszać.
Mięso pokroić na kilka kawałków, przyprawić
solą i
pieprzem, zrumienić na gorącym
oleju. Przełożyć
mięso wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłożyć przesmażone
śliwki. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni. Zapiekać
mięso około 1 godziny.