ßßß Cookit - przepis na Filet drobiowy w śliwkach

Filet drobiowy w śliwkach

nazwa

Wykonanie

Delikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone.
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
2 łyżki miodu
ok. 1/2 kg śliwek
1 łyżka octu
Śliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć i postawić na najmniejszym ogniu na 30 minut, nie mieszać. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Mięso pokroić na kilka kawałków, przyprawić solą i pieprzem, zrumienić na gorącym oleju. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłożyć przesmażone śliwki. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni. Zapiekać mięso około 1 godziny.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/08/filet-drobiowy-w-sliwkach.html