Wykonanie
Tak,
cukinia nie może mi wyjść z głowy. Przymykam oko na fakt, że to jeszcze nie polska. Tyle jeszcze czasu do swoich własnych warzyw, a tu zamarzyły mi się burgery z
indyka . Niestety
indyk akuratnie ze
mięsnego wybył, kupiłam więc
kurczaka. I do tego całkiem sporą (hiszpańską)
cukinię. Burgery wyszły naprawdę niezłe :) Dużo ich, bo akuratnie goście się zapowiedzieli, więc musiałam zwiększyć proporcje.Składniki na 12 burgerów:1 podwójna
pierś kurczaka (u mnie 750g)
sól i
pieprz1 spora
cebula1 łyżeczka
suszonego oregano1 nie za mała
cukiniaolej rzepakowyMięso kurczaka zmielić w maszynce, doprawić
solą i
pieprzem, chwilę powyrabiać dłonią. Na patelni rozgrzać
olej i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, a po chwili smażenia dodać
suszone oregano. Smażyć jeszcze przez minutę.Dodać odrobinę
oleju, startą na tarce o dużych oczkach
cukinię i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minuty do miękkości. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Cukinię przestudzić, dodać do
mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię i smażyć burgery po około 4-5 minut z każdej strony, na średnim ogniu.Smacznego :)