Wykonanie
Zapomniany przepis z czasów sezonu
cukiniowego. Akuratnie na kolejny ;) Coby się za dużo nad pysznym burgerem nie rozwodzić. Proste, w ogóle nie suche danie z
indyka. Od Asi . Polecam!Składniki:400 g piersi z
indykasól,
pieprz1/2 łyżeczki
suszonego oregano1
cebula1 malutka
cukinia2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiMięso indyka zmielić w maszynce, doprawić
solą i
pieprzem, dodać łyżkę zimnej
wody i chwilę powyrabiać dłonią. Na patelni rozgrzać
olej i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, a po chwili smażenia dodać
suszone oregano, doprawić
solą i
pieprzem. Smażyć jeszcze przez minutę.Dodać drugą łyżkę
oleju, startą na tarce o dużych oczkach
cukinię i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minuty do miękkości. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, dodać posiekaną
natkę pietruszki.
Cukinię przestudzić, dodać do
mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i smażyć burgery po około 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.Smacznego :)