ßßß
Zapomniany przepis z czasów sezonu cukiniowego. Akuratnie na kolejny ;) Coby się za dużo nad pysznym burgerem nie rozwodzić. Proste, w ogóle nie suche danie z indyka. Od Asi . Polecam!Składniki:400 g piersi z indykasól, pieprz1/2 łyżeczki suszonego oregano1 cebula1 malutka cukinia2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka posiekanej natki pietruszkiMięso indyka zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, a po chwili smażenia dodać suszone oregano, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez minutę.Dodać drugą łyżkę oleju, startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minuty do miękkości. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.Cukinię przestudzić, dodać do mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i smażyć burgery po około 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.Smacznego :)