ßßß
Potrzebne będą (na dużą patelnię):- masło- kilka pieczarek pokrojonych w bardzo cienkie plasterki, zajmujące całą powierzchnię patelni- kilka garści świeżego szpinaku, najlepiej młodego- 4 jajka- 2 plastry żółtego sera, lub kilka łyżek startego, lub pokruszonej fety- sól i pieprzSposób wykonania:1) Na patelni rozpuszczamy trochę masła i podsmażamy pieczarki, lub podgrzewamy, jeśli mamy pozostałe już gotowe.2) Następnie dodajemy szpinak, przykrywamy i czekamy kilka minut, aż szpinak skurczy się i zmięknie.3) Jajka rozbełtujemy z solą i pieprzem, a następnie wylewamy na warzywa na patelni i czekamy, aż się prawie zetną.4) Na jedną połowę wykładamy ser, a drugą podnosimy łopatką i przewracamy na tą część z serem, tak, jak się zamyka książkę.5) Czekamy kolejne 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, a jajka całkowicie zetną.6) Spożywamy samodzielnie lub z dodatkiem kanapek, bądź surówki. Taki duży omlet z 4 jaj może posłużyć za 2-3 mniejsze porcje lub samodzielne danie dla jednej bardzo głodnej osoby.Smacznego =)Agnieszka