Wykonanie
Cześć =) Mało kto nie lubi
jajek na twardo z
majonezem.Dziś zapraszamy na tą popularną i apetyczną przekąskę w
trzech wersjach:
jajka przybrane
majonezem, hummusem i guacamole. Pasta z
ciecierzycy (hummus) lub z
avocado (guacamole) bardzo dobrze komponuje się ze smakiem
jajek i może być urozmaiceniem dla
majonezu. Podobne do
majonezu w konsystencji,pasty te stanowią bogaty w witaminy i mikroelementy warzywny dodatek do tej potrawy.mogą również stanowić kolorowy dodatek na wielkanocny stół =)
Hummus:Podstawowa wersja pasty hummus to ugotowana
ciecieżyca (1 szklanka) zmiksowana z pastą
sezamową tahini (1-2 łyżki), z dodatkiem
oliwy z oliwek,
czosnku,
soku z cytryny i
soli. Opcjonalnymi dodatkami bywają słodka lub
ostra papryka,
kolendra,
zioła,
oliwki (dodane po zmiksowaniu).Guacamole:Pasta guacamole oferuje bogactwo orzeźwiających smaków i dodatki bywają różne, ale podstawą jest
avocado (duży dojrzały
owoc), sok z połowy
limonki i pół małej drobno posiekanej
cebuli - rozgniecione na drobną papkę. Bardzo częstym dodatkiem jest świeża
kolendra,
czosnek,
pomidor,
ostra papryka, tomatillo (miechunka pomidorowa, trochę podobne w konsystencji do
pomidora i posiadające ciekawy, gorzkawy smak).
Jajka gotujemy 8-9 minut.Smacznego =)Agnieszka