ßßß Cookit - przepis na Jajka na twardo

Jajka na twardo

nazwa

Składniki

Wykonanie

Cześć =) Mało kto nie lubi jajek na twardo z majonezem.
Dziś zapraszamy na tą popularną i apetyczną przekąskę w trzech wersjach:
jajka przybrane majonezem, hummusem i guacamole. Pasta z ciecierzycy (hummus) lub z avocado (guacamole) bardzo dobrze komponuje się ze smakiem jajek i może być urozmaiceniem dla majonezu. Podobne do majonezu w konsystencji,
pasty te stanowią bogaty w witaminy i mikroelementy warzywny dodatek do tej potrawy.
mogą również stanowić kolorowy dodatek na wielkanocny stół =)
Hummus:
Podstawowa wersja pasty hummus to ugotowana ciecieżyca (1 szklanka) zmiksowana z pastą sezamową tahini (1-2 łyżki), z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny i soli. Opcjonalnymi dodatkami bywają słodka lub ostra papryka, kolendra, zioła, oliwki (dodane po zmiksowaniu).
Guacamole:
Pasta guacamole oferuje bogactwo orzeźwiających smaków i dodatki bywają różne, ale podstawą jest avocado (duży dojrzały owoc), sok z połowy limonki i pół małej drobno posiekanej cebuli - rozgniecione na drobną papkę. Bardzo częstym dodatkiem jest świeża kolendra, czosnek, pomidor, ostra papryka, tomatillo (miechunka pomidorowa, trochę podobne w konsystencji do pomidora i posiadające ciekawy, gorzkawy smak).
Jajka gotujemy 8-9 minut.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/jajka-na-twardo.html