Wykonanie
Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z
Wami kilkoma praktycznymi radami dotyczącymi
jajek. Wielkanoc już za jakiś czas więc taka wiedza przyda się każdemu. A może Wy macie jakieś fajne, sprawdzone sposoby na jajka? Podzielcie się nimi z nami : )
Porady: Jak gotować
jajka kurze?:)
Jajka, które chcemy ugotować wkładamy do zimnej
wody i dopiero nastawiamy na gaz.Jeśli chcemy
jajka NA MIĘKKO gotujemy 2 minuty od momentu wrzenia.
Jajka NA TWARDO gotujemy 7 minut od momentu wrzenia.Kiedy chcemy
jajka włożyć do wrzątku to gotujemy o minutę dłużej niż podany powyżej czas. Jednak istnieje wówczas większe prawdopodobieństwo, iż
jajka popękają podczas gotowania.
Jajek nie możemy gotować zbyt długo, bo
żółtko nam „zsinieje”.
Porady: Jak długo można przechowywać jajka?Świeże
jajka przechowujemy w lodówce do
trzech tygodni.
Jajko ugotowane na twardo w skorupce możemy przechowywać 4 dni, natomiast bez skorupki 2 dni.
Jajko surowe można przechowywać do 12 godzin.Jeśli chcemy mrozić ugotowane
jajka robimy to bez skorupek.