ßßß Cookit - przepis na Porady: Gotowanie jajek :)

Porady: Gotowanie jajek :)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z Wami kilkoma praktycznymi radami dotyczącymi jajek. Wielkanoc już za jakiś czas więc taka wiedza przyda się każdemu. A może Wy macie jakieś fajne, sprawdzone sposoby na jajka? Podzielcie się nimi z nami : )
Porady: Jak gotować jajka kurze?:)
Jajka, które chcemy ugotować wkładamy do zimnej wody i dopiero nastawiamy na gaz.
Jeśli chcemy jajka NA MIĘKKO gotujemy 2 minuty od momentu wrzenia.
Jajka NA TWARDO gotujemy 7 minut od momentu wrzenia.
Kiedy chcemy jajka włożyć do wrzątku to gotujemy o minutę dłużej niż podany powyżej czas. Jednak istnieje wówczas większe prawdopodobieństwo, iż jajka popękają podczas gotowania.
Jajek nie możemy gotować zbyt długo, bo żółtko nam „zsinieje”.
Porady: Jak długo można przechowywać jajka?
Świeże jajka przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.
Jajko ugotowane na twardo w skorupce możemy przechowywać 4 dni, natomiast bez skorupki 2 dni.
Jajko surowe można przechowywać do 12 godzin.
Jeśli chcemy mrozić ugotowane jajka robimy to bez skorupek.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/03/porady-gotowanie-jajek.html