ßßß Cookit - przepis na Karp

Karp

nazwa

Składniki

Wykonanie

Cześć =) Karp, to jedna z moich ulubionych ryb i tradycyjna, polska potrawa, przede wszystkim wigilijna.
Pomimo, że karpia jadamy zazwyczaj w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, ja staram robić się ją częściej, przynajmniej kilka razy w roku.
Dziś zapraszam na karpia, jakiego przygotowujemy w mojej rodzinie, czyli według przepisu babci Trudzi.
Karpie przyrządzone w ten sposób jemy co roku w Wigilię, a przygotowuje je osobiście, w swojej kuchni, babcia Trudzia (na filmie w żółtym fartuchu, a asystuje ciocia Janka).
Potrzebne będą:
- karpie
- masło
- sól
- mąka
Sposób wykonania:
1) Karpie zabijamy, patroszymy, obcinamy głowy, płetwy, pozbywamy się łusek, a następnie dokładnie myjemy (ewentualnie można kupić karpie już wypatroszone).
2) Karpie kroimy na kawałki, a następnie przyprawiamy je solą i obtaczamy w mące.
3) Ryby smażymy na rozgrzanym na patelni maśle, po kilka minut z każdej strony.
4) Przed podaniem na stół zawsze, wraz z babcią Trudzią, degustujemy po jednym kawałku i stwierdzamy, czy ryba nadaje się już do podania.
Tak przyrządzone karpie podajemy z chlebem.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/czesc-karp-to-jedna-z-moich-ulubionych.html