Wykonanie
Cześć =)
Karp, to jedna z moich ulubionych ryb i tradycyjna, polska potrawa, przede wszystkim wigilijna.Pomimo, że
karpia jadamy zazwyczaj w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, ja staram robić się ją częściej, przynajmniej kilka
razy w roku.Dziś zapraszam na
karpia, jakiego przygotowujemy w mojej rodzinie, czyli według przepisu babci Trudzi.
Karpie przyrządzone w ten sposób jemy co roku w Wigilię, a przygotowuje je osobiście, w swojej kuchni, babcia Trudzia (na filmie w
żółtym fartuchu, a asystuje ciocia
Janka).Potrzebne będą:- karpie-
masło-
sól-
mąkaSposób wykonania:1) Karpie zabijamy, patroszymy, obcinamy głowy, płetwy, pozbywamy się łusek, a następnie dokładnie myjemy (ewentualnie można kupić karpie już wypatroszone).
2) Karpie kroimy na kawałki, a następnie przyprawiamy je
solą i obtaczamy w
mące.
3)
Ryby smażymy na rozgrzanym na patelni
maśle, po kilka minut z każdej strony.
4) Przed podaniem na stół zawsze, wraz z babcią Trudzią, degustujemy po jednym kawałku i stwierdzamy, czy
ryba nadaje się już do podania.
Tak przyrządzone karpie podajemy z
chlebem.
Smacznego =)