ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb żytni

Domowy chleb żytni

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 23 września 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Domowy chleb żytni to nasz ostatnio ulubiony główny składnik do kanapek. Gdy po raz pierwszy go upiekłam – od tamtej pory nie piekę już żadnego innego chleba.
Z poniżej podanych składników piekę chleb w brytfance ceramicznej o wymiarach 12 cm szerokości x 27 cm długości x 8 cm wysokości, który wystarcza nam na dwa góra trzy dni. Trzeciego dnia, gdy go wykańczamy nadal jest miękki i przepyszny.
Podczas przygotowywania domowego chleba żytniego pamiętajcie by nie użyć więcej wody, w przeciwnym wypadku chleb od środka będzie mokry, jakby nie był dopieczony – zakalec. Nie ulegajcie pokusie dodania wody – przetestowałam kwestię ilości wody wiele razy i wiem, by jej nie dodawać więcej aniżeli podana ilość w przepisie.
375g mąki żytniej typu 720
125g mąki żytniej pełnoziarnistej typu 2000
pół łyżki drożdży suchych lub 25g drożdży świeżych
jedna łyżeczka soli
375ml wody
jedna łyżka miodu
masło i mąka do przygotowania formy pod wypiek chleba
W pierwszej kolejności odważyłam mąkę żytnią żytnią – oba typy i dokładnie wymieszałam w misce. Następnie odmierzyłam 250ml wody i wymieszałam z mąką. Wody jest za mało by całą mąkę wymieszać, lecz nie przejmujcie się tym. Miskę przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce z dala od przeciągów.
Po upływie godziny odmierzyłam 125ml wody – ciepłej wody. Odmierzyłam 100ml wody w temperaturze pokojowej i dolałam 25ml gorącej, przegotowanej wody – w ten sposób uzyskałam ciepłą wodę idealną dla drożdży.
Do miski z mąką wpierw wsypałam drożdże i zalałam je ciepłą wodą, dodałam sól, miód i wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto było bardzo gęste, ale udało się dokładnie wymieszać. W trakcie mieszania kilka razy wbijałam łyżkę w ciasto. Mieszałam około 5 minut i ponownie odstawiłam, tym razem na 90 minut w ciepłe miejsce – za każdym razem staram się w czasie wyrastania coś gotować na kuchence – mam zagwarantowane, że ciasto wyrośnie.
Następnie brytfankę nasmarowałam masłem i obsypałam mąką. Ciasto delikatnie wymieszałam łyżką i przełożyłam do brytfanki i odstawiłam na 30 minut ponownie w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach nagrzałam piekarnik na maksymalną temperaturę – u mnie to 250˚C.
Brytfankę z wyrośniętym ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłam do 200˚C i zapiekałam jeszcze 20 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z brytfanki i odłożyłam na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego!
Polecam inne przepisy z Domowej Piekarni:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/09/23/domowy-chleb-zytni