Wykonanie
Na zakończenie dnia postanowiłam upiec swój pierwszy
chleb . Od dawna miałam ochotę na własnoręcznie zrobione, bez żadnych ulepszaczy
pieczywo. Nie ma nic lepszego niż świeży i pachnący
chleb na śniadanie.Na pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki (pszenno-żytniej), jednak ciasto wyrabiałam już własnymi rękoma. I po co komuś siłownia, jak można po prostu zrobić
chleb lub
ciasto drożdżowe:) Poza tym jest to idealna rehabilitacja dla dłoni (potwierdzone przez fachowców).
Do wykonania użyłam 1/2 kg opakowania mieszanki, 12 g świeżych
drożdży, 340 ml letniej
wody.Wystarczy tylko dodać składniki i mieszać (wyrabiać) ciasto przez jakieś 20 minut, chociaż im dłużej tym lepiej. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 45 minut .Po tym czasie jeszcze przez chwilę ponownie ugniatamy ciasto.Foremkę lekko wysmarować
masłem i posypać
mąką. Ciasto formujemy na odpowiedni kształt i przekładamy do foremki.Przez 10 minut pieczemy
chleb w 210 stopniach, po czym zmniejszamy do 180 stopni na 40 minut .Ważne, żeby po wyłączeniu piekarnika,
chleb pozostał w nim jeszcze przez 15 minut.
Następnym razem upiekę
chleb bez użycia gotowych mieszanek :)