ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki drobiowe (2)

Szaszłyki drobiowe (2)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Szaszłyki pojawiły się już w Kasztanowej Kuchni ostatniej zimy (szaszłyki),
zaś dzisiaj proponujemy wersję opartą o tamten przepis, lecz nieco inaczej przyprawioną. Kawałki kurczaka marynowane są w Ziołach do drobiu Kamisa - wspaniale
skomponowanej przyprawie zawierającej wyłącznie naturalne składniki, bez dodatku chemii, cukru i polepszaczy smaku.
Szaszłyki drobiowe są lżejszą wersją typowych polskich szaszłyków z wieprzowiny i choć delikatniejsze od nich w smaku oraz uboższe w kalorie, są niemniej smakowite ze względu na wyraziste przyprawienie oraz obecność wędzonego boczku.
Polecamy, w miarę możliwości, użyć drób z wiejskiej hodowli, z wolnego wybiegu oraz boczek tradycyjnego wyrobu =)
Potrzebne będą:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (500-600g)
- 150 -200g wędzonego boczku
- 2 duże papryki w dowolnym kolorze
- jedna cebula
- Zioła do drobiu Kamisa (lub ulubiona mieszanka ziołowo-czosnkowa)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
1) Mięso kroimy na nieduże szaszłykowe kawałki (do 2cm), wkładamy do miski, posypujemy obficie przyprawami i polewamy oliwą. Odstawiamy na 1-2 godziny w temp. pokojowej.
2) Boczek kroimy na kawałki odpowiadające wielkością kawałkom kurczaka.
3) Warzywa kroimy podobnie.
4) Nadziewamy na patyczki w kolejności: papryka, boczek, kurczak, cebula.
5) Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy szaszłyki 30 minut
6) Podajemy z dowolnymi dodatkami, jak np. kuskus (widoczny na zdjęciu), ryż, pieczywo.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/szaszyki-drobiowe-2.html