Wykonanie
Cześć =) Szaszłyki pojawiły się już w Kasztanowej Kuchni ostatniej zimy (szaszłyki),zaś dzisiaj proponujemy wersję opartą o tamten przepis, lecz nieco inaczej przyprawioną. Kawałki
kurczaka marynowane są w Ziołach do drobiu Kamisa - wspanialeskomponowanej
przyprawie zawierającej wyłącznie naturalne składniki, bez dodatku chemii,
cukru i polepszaczy smaku.Szaszłyki drobiowe są lżejszą wersją typowych
polskich szaszłyków z
wieprzowiny i choć delikatniejsze od nich w smaku oraz uboższe w kalorie, są niemniej smakowite ze względu na wyraziste przyprawienie oraz obecność
wędzonego boczku.Polecamy, w miarę możliwości, użyć
drób z wiejskiej hodowli, z wolnego wybiegu oraz
boczek tradycyjnego wyrobu =)
Potrzebne będą:- 2 pojedyncze
piersi z kurczaka (500-600g)- 150 -200g
wędzonego boczku- 2 duże
papryki w dowolnym kolorze- jedna
cebula-
Zioła do drobiu Kamisa (lub ulubiona mieszanka
ziołowo-czosnkowa)-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwekSposób wykonania:1)
Mięso kroimy na nieduże szaszłykowe kawałki (do 2cm), wkładamy do miski, posypujemy obficie
przyprawami i polewamy
oliwą. Odstawiamy na 1-2 godziny w temp. pokojowej.2)
Boczek kroimy na kawałki odpowiadające wielkością kawałkom
kurczaka.3) Warzywa kroimy podobnie.4) Nadziewamy na patyczki w kolejności:
papryka,
boczek,
kurczak,
cebula.
5) Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy szaszłyki 30 minut6) Podajemy z dowolnymi dodatkami, jak np.
kuskus (widoczny na zdjęciu),
ryż,
pieczywo.
Smacznego =)Agnieszka