ßßß
Potrzebne będą:- kawałek żeberka wieprzowego lub łopatki wieprzowej (użyłem jej w tej wersji)- 20 dg fasolki szparagowej- szklanka zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)- 4 średnie ziemniaki- kalafior/brokuł- 3-4 marchwie- pietruszka- por- seler- 4 łyżki gęstej śmietany do zup 18%- łyżka mąki- sól- pieprzSposób wykonania1) Łopatkę wieprzową...
...kroimy w kostkę...
...a następnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. W przypadku żeberek gotujemy je w całości, a po ugotowaniu zupy wyciągamy z garnka, oddzielamy mięso od kości, a następnie pokrojone na kawałki wkładamy z powrotem do zupy.2) Mięso gotujemy przez 20 minut.3) Pietruszkę i seler ścieramy na tarce, marchew i por kroimy w kostkę..
...po czym dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 15-20 minut.4) Fasolkę szparagową kroimy na kawałki, kalafior/brokuła dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę...
...i dodajemy wraz z groszkiem do gotującej się zupy.
5) Całość przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy przez około 40 minut pod przykryciem i na średnim ogniu.6) Pod koniec gotowania z zupy odlewamy 1 dużą chochlę i dodajemy do niej śmietanę, aby się zahartowała, mieszamy, dodajemy mąkę, znów mieszamy, po czym wlewamy z powrotem do garnka z zupą.7) Mieszamy zupę i zagotowujemy przez około 5 minut.
Smacznego =)