Wykonanie
- kawałek
żeberka wieprzowego lub
łopatki wieprzowej (użyłem jej w tej wersji)- 20 dg
fasolki szparagowej- szklanka
zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)- 4 średnie
ziemniaki- kalafior/brokuł- 3-4 marchwie-
pietruszka-
por-
seler- 3 łyżki gęstej
śmietany do zup 18%- łyżka
mąki-
sól-
pieprzSposób wykonania1)
Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą. W przypadku
żeberek gotujemy je w całości, a po ugotowaniu zupy wyciągamy z garnka, oddzielamy
mięso od kości, a następnie pokrojone na kawałki wkładamy z powrotem do zupy.2)
Mięso gotujemy przez 20 minut.3)
Pietruszkę i
seler ścieramy na tarce,
marchew i
por kroimy w kostkę, po czym dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 15-20 minut.4)
Fasolkę szparagową kroimy na kawałki, kalafior/brokuła dzielimy na różyczki,
ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy wraz z
groszkiem do gotującej się zupy.5) Całość przyprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie gotujemy przez około 40 minut pod przykryciem i na średnim ogniu.6) Pod koniec gotowania z zupy odlewamy 1 dużą chochlę i dodajemy do niej
śmietanę, aby się zahartowała, mieszamy, dodajemy
mąkę, znów mieszamy, po czym wlewamy z powrotem do garnka z zupą.7) Mieszamy zupę i zagotowujemy przez około 5 minut.Smacznego =)