ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować przepis na gulasz wołowy, który jest idealną, rozgrzewającą potrawą na panujące obecnie w Polsce mrozy =)
Gulasz jest węgierską potrawą narodową, opartą na mięsie (zarówno wołowym, jak i wieprzowym), papryce i cebuli. Jest oczywiście wiele wersji gulaszu,
każdy ma na niego swój sposób, ale jeśli chcemy, aby była to wersja klasycznie węgierska,
to powinniśmy skupiać się wyłącznie wokół tych 3 składników. W wersji przedstawionej poniżej dodany jest również szczypior, ale to pomysł autorski.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania =)
Potrzebne będą:
- 500 g wołowiny z udźca, pokrojonej w kostkę,
- mąka do oprószenia mięsa
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka, majeranek (najlepiej świeży)
- 5 szczypiorów drobno pokrojonych
Sposób wykonania:
1) Na przykrywanej patelni z grubym dnem rumienimy ze wszystkich stron opruszone mąką mięso, po czym podlewamy małą ilością wody i przykrywamy.
2) Cebulę i czosnek siekamy jak najdrobniej i dodajemy do mięsa, które cały czas się dusi.
3) Papryki kroimy na kawałki podobne do mięsa i dodajemy do potrawy.
4) Dodajemy przyprawy: pieprz, sól, dużo słodkiej papryki, a ostrej tyle, ile lubimy oraz trochę majeranku, (jeśli mamy świeży lepiej dodać kilka minut przed końcem).
5) Dusimy na małym ogniu ok. godziny, lub tak długo, aż mięso będzie miękkie.
6) Na końcu posypujemy świeżym szczypiorkiem.
7) Opcjonalnie można dodać, razem z papryką, łyżkę przecieru pomidorowego lub drobno pokrojonego małego pomidora.
A do gulaszu - oczywiście lampka dobrego wina =)
W tym przypadku nie od rzeczy byłaby egerska Bycza Krew (Egri bikavér)
Smacznego =)
Agnieszka / Maciek
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/gulasz-woowy.html