Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować przepis na gulasz wołowy, który jest idealną, rozgrzewającą potrawą na panujące obecnie w Polsce mrozy =)Gulasz jest węgierską potrawą narodową, opartą na
mięsie (zarówno wołowym, jak i wieprzowym),
papryce i
cebuli. Jest oczywiście wiele wersji gulaszu,każdy ma na niego swój sposób, ale jeśli chcemy, aby była to wersja klasycznie węgierska,to powinniśmy skupiać się wyłącznie wokół tych 3 składników. W wersji przedstawionej poniżej dodany jest również
szczypior, ale to pomysł autorski.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania =)
Potrzebne będą:- 500 g
wołowiny z udźca, pokrojonej w kostkę,-
mąka do oprószenia
mięsa- 2-3 ząbki
czosnku- 2
czerwone papryki- 1
cebula-
przyprawy:
pieprz,
sól,
słodka papryka,
ostra papryka,
majeranek (najlepiej świeży)- 5
szczypiorów drobno pokrojonychSposób wykonania:1) Na przykrywanej patelni z grubym dnem rumienimy ze wszystkich stron opruszone
mąką mięso, po czym podlewamy małą ilością
wody i przykrywamy.2)
Cebulę i
czosnek siekamy jak najdrobniej i dodajemy do
mięsa, które cały czas się dusi.3)
Papryki kroimy na kawałki podobne do
mięsa i dodajemy do potrawy.4) Dodajemy
przyprawy:
pieprz,
sól, dużo
słodkiej papryki, a ostrej tyle, ile lubimy oraz trochę
majeranku, (jeśli mamy świeży lepiej dodać kilka minut przed końcem).5) Dusimy na małym ogniu ok. godziny, lub tak długo, aż
mięso będzie miękkie.6) Na końcu posypujemy świeżym
szczypiorkiem.7) Opcjonalnie można dodać, razem z
papryką, łyżkę
przecieru pomidorowego lub drobno pokrojonego małego
pomidora.A do gulaszu - oczywiście lampka dobrego
wina =)W tym przypadku nie od rzeczy byłaby egerska Bycza Krew (Egri bikavér)Smacznego =)Agnieszka / Maciek