Wykonanie
Świetny sposób na wykorzystanie
mięsa z rosołu czy resztek z pieczonego
kurczaka, a także gotowanych
ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące.
Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie.SKŁADNIKI:Ciasto:ok 1 kg ugotowanych
ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)25 dag
mąki ziemniaczanej[uwaga: ja nigdy nie ważę
ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli
ziemniaki wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w jej miejsce sypię
mąkę ziemniaczaną]2
jajkasól do smaku (ok 1/2 łyżeczki)
mąka do podsypywaniaFarsz:obrane
mięso z rosołu/pieczonego
kurczakabulion - tyle, żeby
mięso zrobiło się wilgotne
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
ostra papryk,
słodka papryka,
oregano,
majeranek,
czosnekewentualnie uduszona
cebulka,
marchewka z rosołu itp.1.
Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do
mięsa. Dolać
bulion, doprawić.2.
Ziemniaki również zmielić, dodać
mąkę ziemniaczaną,
sól i
jajka. Wyrobić gładkie ciasto.3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej
mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek.4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia.Podawać prosto z
wody (np. z duszoną
cebulką) lub odsmażone, z dowolną surówką. U mnie:
groszek konserwowy z
musztardą i
jogurtem.