Wykonanie


Gotuj w zdrowym stylu!Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach
małże nowozelandzkie podane w
ostrym sosie
limonkowym, z dodatkiem aromatycznej
mięty, serwowane na złotych i chrupiących medalionach z semoliny.Danie jest wyśmienite! W sam raz na wakacje i lekki obiad w gronie przyjaciół.Podany z lampką schłodzonego cydru smakuje wybornie!Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 15
małży nowozelandzkich (mrożone)- 2
szalotki- 1
chili czerwone- sok z 1/2
limonki- 2 łyżki
masła- 4 łyżki
oliwy z oliwek- lampka
białego wina- świeża
mięta-
sól morska-
kasza manna semolina Kupiec (6- 7 łyżek czubatych)- 1 szkl.
wody- 1 szkl.
mleka



Wykonanie:-
małże rozmrażamy 3 godziny w lodówce- następnie płukamy pod bieżącą
wodą- zostawiamy na 30 minuty do całkowitego rozmrożenia- przygotowujemy sos do
małży: w garnuszku rozpuszczamy
masło, dodajemy
oliwę- siekamy
szalotki i
chili, dodajemy do rondelka- wyciskamy
sok z limonki i podlewamy sos- dusimy wszystko około 4-5 minut- solimy
solą morską- podlewamy
winem, dusimy do momentu aż cały
alkohol wyparuje- oczyszczone muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, do każdej muszli wlewamy sos, polewamy obficie- pieczemy 12 minut w rozgrzanym piecu- gotujemy semolinę - Kupiec, w garnku zagotowujemy
wodę i
mleko, solimy do smaku, dodajemy
kaszę mannę. Za pomocą rózgi ciągle mieszając gotujemy 3 minuty.- zdejmujemy z ognia, masę wylewamy na głębokie talerze do całkowitego wystudzenia.- po wystudzeniu za pomocą obręczy kuchennych wycinamy w
masie medaliony- na rozgrzanej patelni smażymy na
maśle medaliony, tak aby uzyskać piękny złoty kolorGorące muszle z sosem i
małżami podajemy na złotych medalionach. Polewamy obficie sosem.Serwujemy z kieliszkiem schłodzonego cydru np. francuskiego!



Życzę prawdziwej uczty smaków!Pozdrawiam ciepło!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!

Smacznego!;-)

Przepis zgłaszam do konkursu, 3majcie kciuki mocno ;-)Buźka!Pięknego
słonecznego dnia!