Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na vongole czyli
małże sercówki w sosie
limonkowo - maślanym z dodatkiem białego
wytrawnego wina.Świeży w smaku sos
limonkowo -
maślany doskonale łączy się z delikatnym smakiem
małży, atrakcyjny kontrast smaków.Bardzo aromatyczne i przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu danie.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:1,2 kg
małży sercówek2 łyżki
oliwy1 mała
cebula pokrojona w cienkie plasterki2 ząbki
czosnku3 łyżki
soku z limonki1 łyżka
sosu rybnego4
chili100 ml
białego wina2 łyżki
masła5 liści
bazyliiPrzygotowanie:Kupując
małże musicie zawsze zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien być zapach morza, a nie rozkładającej się
ryby.Kiedy przyniesiecie
małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.
Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Zostawiamy tak
małże na 2 godziny, wtedy one same oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku.Do dużego rondla wylewamy
oliwę i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Dodajemy
cebulę i
czosnek pokrojone w cienkie plasterki. Smażymy przez kilka minut.Dodajemy
małże,
wino,
sok z limonki,
sos rybny i
chili przecięte wzdłuż. Przykrywamy przykrywką i gotujemy kilka kolejnych minut, aż
małże się otworzą. Dodajemy
masło i
bazylię, mieszamy.Przy pomocy łyżki upewniamy się, że wszystkie skorupiaki są otwarte.Jeśli to konieczne, usuwamy te, które pozostały zamknięte. Podajemy na talerzach do zupy z porwaną na kawałeczki
bazylią.Możemy podać danie z grzankami.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)