ßßß Cookit - przepis na Małże w sosie limonkowo - maślanym

Małże w sosie limonkowo - maślanym

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na vongole czyli małże sercówki w sosie limonkowo - maślanym z dodatkiem białego wytrawnego wina.
Świeży w smaku sos limonkowo - maślany doskonale łączy się z delikatnym smakiem małży, atrakcyjny kontrast smaków.
Bardzo aromatyczne i przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu danie.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:
1,2 kg małży sercówek
2 łyżki oliwy
1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
4 chili
100 ml białego wina
2 łyżki masła
5 liści bazylii
Przygotowanie:
Kupując małże musicie zawsze zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien być zapach morza, a nie rozkładającej się ryby.
Kiedy przyniesiecie małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.
Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Zostawiamy tak małże na 2 godziny, wtedy one same oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku.
Do dużego rondla wylewamy oliwę i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w cienkie plasterki. Smażymy przez kilka minut.
Dodajemy małże, wino, sok z limonki, sos rybny i chili przecięte wzdłuż. Przykrywamy przykrywką i gotujemy kilka kolejnych minut, aż małże się otworzą. Dodajemy masło i bazylię, mieszamy.
Przy pomocy łyżki upewniamy się, że wszystkie skorupiaki są otwarte.
Jeśli to konieczne, usuwamy te, które pozostały zamknięte. Podajemy na talerzach do zupy z porwaną na kawałeczki bazylią.
Możemy podać danie z grzankami.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/01/maze-w-sosie-limonkowo-maslanym.html