Wykonanie
Pyszny
makaron z sosem z
indyka i
pieczarek. Sos zrobiłam dość pikantny, dzięki dodatkowi
chili, wzbogaciłam go dodatkiem
imbiru,
czosnku i
cieciorki. Świeża
natka pietruszki zbalansowała smak. Lubię takie szybkie i proste dania. Zresztą ostatnio bardzo często przygotowuje obiady w woku, który dostałam w prezencie od mojego K., jest to bardzo ale to bardzo użyteczny garnek, jeżeli jeszcze nie macie kupcie koniecznie. A teraz idziemy gotować ;-)SKŁADNIKI:- 3 podudzia z
indyka- 600 g
pieczarek-
chili do smaku- 1/3 puszki
cieciorki- 100 ml
śmietanki 12%- 1 płaska łyżeczka
sosu sojowego jasnego- 2 ząbki
czosnku- 1/2
cebuli lub 2
szalotki-
przyprawa do
indyka- świeża
natka -2 pęczki- łyżka
mąki kukurydzianej-
oliwa z oliwek i
masło-
makaron ja użyłam Lu-belli penne
Makaron ugotuj według uznania ja lubię al dente (zrób to około 10 min przed końcem przygotowywania sosu, tak aby
makaron podać gorący).Podudzia kroimy, i usuwamy kości jak i chrząstki.
Mięsko kroimy na dość spore kawałki. Zalewamy
sosem sojowym. Dodaj
przyprawy.
Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. W woku rozgrzej
masło i
oliwę z oliwek, Dodaj
mięso, smażymy 3 minuty. Dodajemy po kolei:
cebulę posiekaną,
czosnek i
pieczarki. Całość smażymy ciągle mieszając. Dolewamy 70 ml
wody i przykrywamy pokrywką. Całość dusimy 15 minut, dodajemy
cieciorkę i 200 ml
wody, dusimy kolejne 15 minut. Zagęszczamy
śmietanką i
mąką.Posypujemy
natką pietruszki. Podajemy z
makaronem.Smacznego!Co sądzicie o takim obiadku?Zapraszam na mój FB Smykwkuchni.
Pięknego dnia!!!Cmoooook!;-)